Home

Achtergrond 186 x bekeken

’Bacteriën verspreiden geen nieuwe genen’

Bacteriën zijn niet in staat om nieuwe genen te verspreiden. Dat komt doordat bacteriën vreemd genetisch materiaal afbreken, stelt het Plant Research International (PRI) van Wageningen UR.

Onderzoekers van het PRI hebben 552 bacteriën onderzocht die ooit op aardappelen en tomaten zijn aangetroffen. In het laboratorium hebben de onderzoekers getest of deze bacteriën vreemd DNA-materiaal kunnen opnemen. Twee van de 552 bacteriesoorten hadden antibioticumgenen opgenomen.

Het PRI concludeert dan ook dat de kans nihil is dat nieuwe genen in aardappel- of tomatenplanten weglekken naar andere organismen. Tegenstanders van genetische modificatie vrezen dat synthetische genen door gewassen worden opgenomen doordat bacteriën die genen kunnen verspreiden.

Twee van de 552 bacteriën is bar weinig, zegt onderzoeker Leo van Overbeek van het PRI. ”Maar een bewijs dat het weglekken van nieuwe genen niet voorkomt is daarmee niet geleverd. Er is een kloof tussen het laboratorium en het veld. Het is mogelijk dat er in de natuur iets met bacteriën gebeurt, waardoor het opnemen van vreemd DNA gemakkelijker verloopt. Als wetenschapper kun je iets zeggen over risico’s die aan gentechnologie kleven. Maar bewijzen dat gentechnologie honderd procent veilig is, is onmogelijk.”

Of registreer je om te kunnen reageren.