Home

Achtergrond 245 x bekeken

'Automatenkoffie kan kans op hartinfarct vergroten'

Mensen die veel koffie uit automaten drinken, kunnen een grotere kans hebben op een hartinfarct.

Dat concludeert de Consumentenbond in een onderzoek dat vanndaag is gepresenteerd. Vooral vers gemalen koffie uit automaten (fresh brew) bevat volgens de bond vaak aanzienlijke concentraties cafestol, een cholesterolverhogende stof.

De Consumentenbond stelt dat, bijvoorbeeld, een suikerpatiënt van zestig jaar met een ongezonde leefstijl in principe al een risico van 40 procent heeft om voor zijn zeventigste een hartinfarct te krijgen. Als hij daarbij jarenlang ongeveer vijf koppen automatenkoffie per dag drinkt, stijgt het risico van 40 naar 42 procent, aldus de bond.

Een gezonde man van 55 jaar heeft 8 procent kans op een hartinfarct voor zijn pensioen. Als hij vaak de koffie met hoog cafestolgehalte drinkt, wordt dat risico volgens de berekeningen van de bond 8,4 procent. De zogenoemde fresh brew-koffieautomaten beslaan 16 procent van de zakelijke markt, zegt de bond. De onderzoekers hebben de hoogste concentraties gemeten bij de koffiemachines Autobar Valencia en de Bremer Viva. In een kopje van 130 ml is 1,9 milligram cafestol aangetroffen. Vijf van die kopjes per dag staan ongeveer gelijk aan vier boterhammen met roomboter in plaats van dieetmargarine.

Er bestaan ook koffieautomaten die filterkoffie serveren. Ook kan het zijn dat gevriesdroogd koffiepoeder of koffie-extract wordt gebruikt. Bij deze machines bevat de koffie geen verhoogd cafestolgehalte. Volgens een woordvoerder is aan de buitenkant van de machines niet te zien om welke soort koffie het gaat. De resultaten van de steekproef staan vrijdag in de Gezondgids van de Consumentenbond.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.