Home

Achtergrond 196 x bekeken

Ahold kiest met Rishton voor daadkracht

Met de benoeming van de 49-jarige Brit John Rishton tot bestuursvoorzitter kiest supermarktconcern Ahold opnieuw voor een buitenlander aan de top.

Rishton, die sinds twee jaar bij Ahold werkte als financiële baas en sinds het vertrek van de Zweed Anders Moberg in juli de taken als topman waarnam, staat bekend als een rustige maar daadkrachtige bestuurder.

Rishton verliet in 2005 na elf jaar de Britse luchtvaartmaatschappij British Airways (BA). Als financieel directeur van BA werd hij gezien als de drijvende kracht achter toenmalig topman Rod Eddington. Met een ingrijpende reorganisatie bracht deze de onderneming er weer bovenop na de luchtvaartcrisis die ontstond door de terroristische aanslagen in 2001. Voormalig baas van het Ierse Aer Lingus Willie Walsh mocht Eddington echter opvolgen en Rishton vertrok.

Rishton had naam gemaakt als man van aanpakken met oog voor mensen toen hij in 2005 de overstap maakte naar Ahold, waar hij aan de slag ging als financieel topman. In de jaren daarvoor was duidelijk geworden dat Ahold verwikkeld was geraakt in de grootste boekhoudfraude uit de Nederlandse geschiedenis en mede aan hem was de taak het bedrijf in roerige tijden op koers te houden.

Op interimbasis was Rishton hoogste baas bij Ahold sinds 'filosoof' Moberg in juli opstapte. Geruchten over een mogelijk opsplitsen van Ahold kwamen door het vertrek van Moberg weer op gang. Het was eerder bekend dat de raad van commissarissen van Ahold nog dit jaar bekend zou maken wie hem zou opvolgen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.