Home

Achtergrond 174 x bekeken

Ahold-beleggers richten vizier op accountant

Gedupeerde beleggers van het grootschalige boekhoudschandaal bij supermarktconcern Ahold dienen een claim in tegen accountant Deloitte.

Ook tegen voormalig bestuursvoorzitter Cees van der Hoeven wordt een claim ingediend, zo maakte Pieter Lakeman van Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (Sobi) vrijdag bekend.

Deloitte heeft volgens de beleggers tot twee keer toe ten onrechte de jaarrekeningen van Ahold goedgekeurd. ,,Door de falende controle bleef de fraude bij U.S. Foodservice jarenlang onzichtbaar en werd de koers van de aandelen ten onrecht opgestuwd.'' De claim kan in de honderden miljoenen euro's gaan lopen, aldus de stichting die de belangen van een groep Ahold-beleggers behartigt.

In november 2006 trof het supermarktconcern een wereldwijde schikking met gedupeerde beleggers van 1,1 miljard dollar (945 miljoen euro). Sobi noemt die schikking 'teleurstellend' en 'mislukt' en verwacht dat de nieuwe claim tegen Deloitte ,,wel een behoorlijke schadevergoeding oplevert''.

Alle Ahold-beleggers kunnen meedoen in de claim tegen Deloitte. In de zaak tegen Cees van der Hoeven kunnen alleen beleggers deelnemen die niet van de schikking met Ahold gebruik hebben gemaakt.

Deloitte laat in een schriftelijke reactie weten "niet inhoudelijk op de claim in te gaan, zolang Deloitte de inhoud van de claim niet kent''. Het verbaast de accountant dat de claim is ingediend terwijl het hoger beroep bij de tuchtraad nog loopt. De uitspraak wordt in het voorjaar van 2008 verwacht. In maart oordeelde de tuchtraad dat Deloitte ernstig tekort is geschoten bij het toezicht bij de Amerikaanse dochter U.S. Foodservice.

Volgende week dient in de Verenigde Staten een zaak van Ahold tegen voormalig bestuurder Jim Miller van U.S. Foodservice, dat inmiddels is verkocht. De twee partijen sturen aan op een schikking. Ahold stelt 500 miljoen dollar schade te hebben opgelopen door Millers rol in het boekhoudschandaal.

In oktober schikte Ahold ook met oud-bestuurders Cees van der Hoeven en Michiel Meurs. Van der Hoeven heeft afstand gedaan van alle vorderingen die hij tegen zijn vroegere werkgever had ingediend en betaalt Ahold 5 miljoen euro. Meurs moet Ahold 600.000 euro betalen en doet eveneens afstand van zijn vorderingen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.