Home

Achtergrond 306 x bekeken 3 reacties

Activisten opgepakt na blokkade palmolietanker

Tweeëntwintig activisten van Greenpeace zijn vrijdag in Vlaardingen aangehouden nadat zij zich hadden vastgeketend aan containers met palmolie. De milieuorganisatie wilde met de actie voorkomen dat de tanker Doroussa de olie zou lossen bij het bedrijf Vopak.

Vanaf rubberbootjes enterden de actievoerders het schip, dat vanuit de Rotterdamse haven op weg was naar Vlaardingen. Met kettingen en buizen ketenden ze zich vast aan de lading. Ook op de kade bij Vopak klonken activisten zich vast.

Aan het begin van de avond had de politie de meeste mensen losgeknipt. De laatste paar actievoerders gaven zich gewonnen en maakten zichzelf los, aldus een woordvoerder van de politie.

Met de actie wilde Greenpeace aandacht vragen voor het kappen van vele hectaren bos in Indonesië voor de komst van palmolieplantages. Volgens de organisatie is dat niet alleen een directe bedreiging voor diersoorten als de Sumatraanse tijger en de orang-oetang, maar ook slecht voor het klimaat.

De organisatie eist dat de Nederlandse overheid ervoor zorgt dat voor de Nederlandse import van palmolie geen bos verdwijnt. Volgens Greenpeace is Nederland een van de grootste importeurs van palmolie in Europa.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  henk marmelstein

  Dergelijke actie is belachelijk. Er zijn heel veel oliepalmplantages die niets met oerwouden te maken hebben. Ook valt het maar te bezien waar de schuldige is van de kap van wouden. In mijn ervaring begint het allemaal met een ongebreidelde en slecht uitgevoerde kap voor hout. Hout dat voornamelijk gebruikt wordt voor de bouw en meubelindustrie en voor Japanse chopsticks. Wat overblijft van de wouden is vatbaar voor branden. Het inplanten van oliepalm is dan een redelijk antwoord. Het omzetten van echt oerwoud in een oliepalm plantage is nogal duur en men zal er nier snel aan beginnen. Er zijn ook veel graslanden die elk seizoen verbranden en die door het inplanten van oliepalm permanent beschermd worden en ook zo meehelpen om de CO2 op te slaan, aangezien palmnen een betere capaciteit hebben dan gras.

 • no-profile-image

  Wat zou het zijn bij die betere boer? arrogantie, hoogmoedswaanzin?
  In ieder geval zeer weinig levenservaring.

 • no-profile-image

  betere boer

  Greenpeace, namens de betere boer bedankt .
  Er blijft op termijn niets meer over van de betere wereld.
  Alle betere boeren staan achter greenpeace.
  De mens is verwoestender dan de kakkerlak of de sprinkhaan of gelijk welk ander diertje.
  Greenpeace hou de eenvoudigen van geest een spiegel voor.
  Ga door .....greenpeace ga door!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.