Home

Achtergrond 178 x bekeken 1 reactie

Wintertijd ingegaan

In de hele Europese Unie is in de nacht van zaterdag op zondag de wintertijd ingegaan.

Om 3.00 uur werd de klok een uur teruggezet. Op 30 maart gaat de klok weer een uur vooruit.

Het idee om de klok 's zomers een uur vooruit te zetten werd in 1907 geopperd door de Brit William Willett. Aanvankelijk viel hem voornamelijk hoon ten deel, maar later namen veel landen het idee over omdat het economische voordelen oplevert.

Dankzij de zomertijd wordt energie bespaard, bijvoorbeeld omdat verlichting pas later op de avond aangezet hoeft te worden. Boeren kunnen langer doorwerken zonder kunstlicht en, ook niet onbelangrijk: op zwoele zomeravonden blijft het langer warm. Energiebedrijven schatten dat door de zomertijd zo'n 0,3 procent aan energie wordt bespaard.

In Nederland leidde de oliecrisis van 1973 uiteindelijk in 1977 tot herinvoering van de zomertijd, die in 1946 was afgeschaft. Iedere besparing op schaarse brandstoffen was toen immers zeer welkom.

Ondanks de voordelen is de tijdsverandering niet onomstreden. Zo kent België een Vereniging tegen de Zomertijd, die al jaren pleit voor afschaffing. Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen onthulden onlangs dat de zomertijd de biologische klok ernstig kan ontregelen. Met name avondmensen slapen hierdoor slechter.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Vadertje Tijd

    09:52 ?? Het is toch 10.52 ? Of was het nou 8.52 ?

Of registreer je om te kunnen reageren.