Home

Achtergrond 167 x bekeken

Werknemers Unilever weer aan het werk

De werknemers van zes Nederlandse fabrieken van Unilever zijn in de loop van vandaag weer aan de slag gegaan.

Ruim duizend werknemers hadden het werk in de Unilever-fabrieken sinds woensdagavond stilgelegd uit onvrede over de sluiting van drie fabrieken en over de stukgelopen cao-onderhandelingen.

De vakbonden die de staking organiseerden, zijn tevreden over de acties. "Het is hartverwarmend dat zovelen bijeen waren om een signaal af te geven aan de directie'', zei vakbondsbestuurder Frans van de Veen van CNV Voeding. Hij zei nieuwe acties niet uit te sluiten.

Van de Veen betwijfelt of de sluitingen noodzakelijk zijn. "Mocht het zo blijken, dan moet Unilever eerst investeren in de mensen die weg moeten.'' De vakbondsman wil van het concern een garantie van werk naar werk en wil dat er geen gedwongen ontslagen vallen.

Dat de stakingsbereidheid onder de medewerkers uit andere fabrieken zo groot was, heeft volgens de vakbonden te maken met een groot solidariteitsgevoel. "Het gaat ook om de toekomst van de andere Unilever-medewerkers. Daarvoor moet er een goede cao komen met scholingsafspraken en loopbaanbegeleiding, zodat zij in ieder geval een goed vooruitzicht hebben.''

Unilever liet weten een uitnodiging naar de vakbonden te hebben gestuurd om zo snel mogelijk om de tafel te gaan zitten. Wat het concern betreft, moet het gesprek gaan over een sociaal plan. Een baangarantie geeft het bedrijf niet af. Unilever benadrukt dat de sluiting alleen de fabrieken in Delft, Vlaardingen en Loosdrecht betreft. Er zijn geen plannen om de andere drie fabrieken op te doeken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.