Home

Achtergrond 149 x bekeken

Werknemers Unilever voeren actie

Ongeveer vijfhonderd werknemers van de fabrieken van voedingsmiddelenconcern Unilever demonstreren vandaag in Rotterdam voor zeggenschap over de bedrijfsvoering.

Voor veel werknemers is de belangrijkste reden dat ze actie voeren de sluiting van drie fabrieken. Bij de demonstratie zijn van alle zes Unilever-fabrieken in Nederland werknemers aanwezig. De fabrieken liggen 32 uur stil.

De optocht begon bij de magarinefabriek aan de Nassaukade en trok via de Erasmusbrug naar het hoofdkantoor van Unilever. Voorzitter Jaap Jongejan van de vakbond CNV Bedrijvenbond was aanwezig om de mensen een hart onder de riem te steken. "Zij voelen zich als een leeggeschraapt Calvé-potje pindakaas bij de glasbak.'' Eén van de medewerkers van de fabriek in Delft beaamt dat gevoel. "Helaas effe geen pindakaas.''

Begin oktober maakte Unilever bekend de fabrieken in Delft (Calvé), Loosdrecht (Knorr) en Vlaardingen (Cif) uiterlijk aan het einde van 2008 te sluiten. Ongeveer 474 werknemers verliezen naar verwachting hun baan. De sluiting van de fabrieken is onderdeel van een grote reorganisatie bij het concern waarbij in vier jaar tijd 20.000 banen verdwijnen.

De vakbonden eisen van Unilever een baangarantie voor drie jaar en goede cao-afspraken. Eerdere onderhandelingen waren op niets uitgelopen. Dinsdag deed Unilever de vakbonden een handreiking door te garanderen dat er tot april 2009 geen gedwongen ontslagen vallen. Volgens de bonden is dit een begin, maar nog onvoldoende. Aan het eind van de middag gaan de bonden met de directie van Unilever om de tafel te zitten om te onderhandelen.

Lucas Vermaat, bestuurder van FNV Bondgenoten, wil met de staking aan de directie laten zien dat het nu echt tijd is om de reorganisaties bij dit bedrijf te stoppen. "De mensen tellen eerst en het gekke is, die fabrieken draaien niet eens een verlies.'' De jolige stemming die bij de demonstratie hangt, hoort volgens Vermaat ook bij het karakter van de acties en de werknemers. "Het laatste dat we willen is dat we zielig worden gevonden.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.