Home

Achtergrond 183 x bekeken

Weer opvallende koerssprong Pharming

Het aandeel Pharming maakte vandaag voorafgaand aan een mededeling van het biotechbedrijf een koerssprong van 11 procent op de beurs in Amsterdam.

Pharming sluit voorkennis vrijwel uit. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wilde niet ingaan op de opvallende koersstijging. "De kans dat het bericht is uitgelekt is heel erg klein'', aldus bestuurslid Rein Strijker van Pharming. "Gisteren is de laatste patiënt behandeld waarna we een persbericht hebben opgesteld waar heel weinig mensen van wisten.''

Pharming maakte bekend een placebo-gecontroleerde studie naar de werking en veiligheid van het medicijn Rhucin in de Verenigde Staten te hebben afgerond. Na de mededeling zakte de koerswinst terug tot een plus van 5 procent.

Het aandeel Pharming is de laatste maanden vaker onderhevig aan grote koersschommelingen. Het biotechnologiebedrijf staat op het punt Rhucin op de markt te brengen, een medicijn tegen acutre zwellingen van zacht weefsel (angio-oedeem). Jaarlijks worden in de Verenigde Staten en Europa 200.000 aanvallen geregistreerd.

"We hebben contact opgenomen met de AFM, zoals gebruikelijk in dit soort situaties'', aldus Strijker. De beurswaakhond wilde inhoudelijk niet op de laatste koerssprong van Pharming ingaan. ,,De bedrijven zijn verantwoordelijk voor het juist verspreiden van informatie aan het beleggend publiek, wij houden daar toezicht op'', aldus een woordvoerster.

Overigens maakt Pharming de resultaten van het onderzoek in de VS pas later dit jaar bekend, waarna zo snel mogelijk een aanvraag zal worden ingediend om het middel op de markt te brengen. Dan duurt het nog minimaal een half jaar voordat de Amerikaanse voedings- en geneesmiddelenautoriteit FDA van zich laat horen.

In Europa wacht Pharming inmiddels op goedkeuring van de geneesmiddelenautoriteit Emea om Rhucin op de markt te brengen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.