Home

Achtergrond 169 x bekeken

Voortgang Westland stagneert door WKK-problemen

De ontwikkelingen in het Westland vallen stil door de capaciteitsproblemen met het elektriciteitsnet van Tennet.

Dat zegt Rob van der Valk van LTO Noord Glaskracht. Minstens vijftien telers in het Westland hebben aangegeven nieuwbouw te willen plegen in de komende twee jaar.

Onderdeel van de nieuwbouwplannen is de installatie van een of meerdere wkk's. Echter door de capaciteitsproblemen van het elektriciteitsnet van Tennet in het tuinbouwgebied, zullen deze telers geen gebruik kunnen maken van de mogelijkheid om energie terug te leveren aan het net.

"Een desastreuse ontwikkeling. Juist nu de drive bij telers heel groot is", zegt Van der Valk, energiespecialist. Volgens hem zijn de 15 telers die in de problemen komen, het topje van de ijsberg. "Ik ben concreet op de hoogte van de bouwplannen van deze groep. Vermoedelijk zijn er nog wel meer telers in dit gebied die rond lopen met de wens om een wkk te plaatsen in de komende jaren." Hij beaamt dat ondernemers regelmatig bellen om advies te vragen. "De onzekerheid is groot."

Van der Valk adviseert de ondernemers om zoek te gaan naar een oplossing in het Westland zonder daarbij afhankelijk te zijn van een wkk. Een andere optie is uit te wijken naar andere tuinbouwgebieden. Hij verwacht dat de problemen met Tennet niet zo maar zijn opgelost. Ook niet nu er op landelijk niveau gelobbyd wordt. "Tennet zegt in 2010 te kunnen beschikken over meer capaciteit. Maar dat is ook maar een richtlijn. Hou daarom serieus rekening met het feit dat ze 2010 ook niet gaan halen. Ga onder tussen geen verplichtingen."

Wethouder Theo Duijvestijn van de gemeente Westland laat weten dat zij het belang van wkk's voor het gebied heel groot achten en dat er in samenwerking met het bedrijfsleven op alle overheidniveau gelobbyd wordt voor een oplossing.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.