Home

Achtergrond 520 x bekeken

Voersector gaat over op sorghum

Europa zit met een groot tekort aan voergranen. Dit seizoen moet naar schatting van de Europese veevoerkoepel Fefac tussen de 15 en 25 miljoen ton worden geïmporteerd.

Door de wereldwijde tekorten moet echter ook worden uitgeweken naar andere grondstoffen, zoals Braziliaanse mais en sorghum uit de Verenigde Staten.

De Franse veevoerindustrie heeft volgens bureau Agra Europe al de eerste 300.000 ton sorghum besteld. Een woordvoerder van de Amerikaanse graanraad schat dat Frankrijk tegen maart 2008 al 600.000 tot 700.000 sorghum zal hebben geïmporteerd. Normaliter gaat de Amerikaanse sorghum vooral naar Mexico, maar door de hoge prijzen die de Europese fabrieken bieden en door verandering van de handelsregels binnen de Noord-Amerikaanse vrijhandelszone (Nafta) buigt de stroom sorghum nu richting EU.

De Mexicanen stappen straks meer over op (transgene) mais uit de VS, is de verwachting. Op zich is dit product ook beschikbaar voor de Europese markt, maar Europese inkopers laten de Amerikaanse mais(-producten) links liggen na een aantal schandalen met niet-goedgekeurde Amerikaanse mais.

De Europeanen kopen wel Braziliaanse mais. Daar betalen ze echter een forse prijs voor. Ze kopen het voor zo’n 175 euro per ton. Daarmee wordt het voer duur betaald, want Braziliaanse veehouders kunnen in Paraguay en Argentinië mais kopen voor 112 euro per ton. De verwachting is ook dat een deel van de Europese veehouders door het dure voer minder dieren opzetten. Dat resulteert eerst in minder vlees, later weer in hogere prijzen en extra vraag.

Of registreer je om te kunnen reageren.