Home

Achtergrond 321 x bekeken 2 reacties

Voerkosten biologische melkkoeien stijgen explosief

De krachtvoerkosten van biologische melkkoeien zijn in het afgelopen halfjaar gestegen van iets onder 30 cent naar 40 cent per kilo.

Biologische melkveehouders maken zich grote zorgen om deze explosieve stijging. "De opbrengst van biologische melk kan de prijsstijging van het krachtvoer niet bijbenen. Al mijn melkgeld gaat daardoor op aan krachtvoer", vertelt Thom de Groot, biologische melkveehouder in Grou.

Biologische melkveehouders zoeken naar alternatieven, zoals gras- en luzernebrok, voor het krachtvoer voor hun dieren. Daarmee geven de biologische koeien wel minder melk. "We krijgen te weinig adviezen over alternatieven voor krachtvoer", vindt De Groot.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Marcel Schoenmakers

  Pom pom pommetje, wat een drama. Troost je, in de varkenshouderij speelt hetzelfde, maar dan met dramatische opbrengstprijzen.

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Dat je een markt niet kunt creeren weten sommige mensen al lang. Als de biologische consument de laatste jaren ook een bilogische prijs had moeten betalen en de biologische veehouder ook die prijs had gekregen, was er nu niet meer zo´n grote behoefte geweest aan biologisch voer.
  Als echter de krachtvoerkosten stijgen met 12 cent per kilo en de biologische koe eet daarvan 1500 kg per jaar, dan is dit voot € 180. Als diezelfde koe 6000 kg mrlk per jaar produceert, dan vereist dit een prijsstijging van de melk van 3 cent.
  Dat zou er toch in moeten zitten, nietwaar?

Of registreer je om te kunnen reageren.