Home

Achtergrond 176 x bekeken 3 reacties

Verburg iets later met besluit drukjacht Veluwe

De Tweede Kamer moet nog even wachten op de reactie van minister Gerda Verburg op de wens van de Kamer om geen drukjacht toe te staan op de Veluwe.

Verburg laat de Kamer vandaag in een brief weten dat er niet voor 1 november een beslissing is te verwachten.

"Wegens mijn verblijf in het buitenland kan afstemming in de ministerraad niet eerder dan 2 november plaatsvinden. Ik zal u daarom niet voor 1 november, maar zo spoedig mogelijk informeren.''

Een Kamermeerderheid sprak zich 18 oktober uit tegen toepassen van de verboden drukjacht om het grote aantal wilde zwijnen op de Veluwe te verminderen. Daar leven naar schatting 4000 tot 6000 zwijnen terwijl 800 normaal is. De dieren zorgen voor overlast en schade in tuinen en aan campings. Dit jaar waren er al 355 verkeersongelukken met zwijnen.

Verburg moet van de Kamerleden goed kijken naar alternatieven. De resultaten van deze zogeheten een-op-een-methode, waarbij een helper een zwijn naar de jager drijft, vinden ze te onzeker. Ze hebben een voorkeur voor meer jagen met de zogenaamde aanzitmethode, waarbij zwijnen met voer worden gelokt, stevigere hekken en betere rasters in het gebied om de zwijnen in hun leefgebied te houden.

Verburg zei eerder dat ook zij geen voorstander van de drukjacht is. "Ik wil iets doen aan de onhoudbare situatie op de Veluwe. De drukjacht is verboden, maar bij calamiteiten mag er een uitzondering worden gemaakt.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  H.Horvers

  Kabinet weg. en die zwijnen lekker laten lopen

 • no-profile-image

  gert

  wie heeft het in nederland nog voor het zeggen? de minister,de rechter of de tweede kamer

 • no-profile-image

  Jay van Slangenburg

  Al 355 verkeersongevallen? Dan hebben we voor Sinterklaas de eerste doden al wel begraven, dunk mij.
  Hebben ze daar bij de partij van die beestenboel - en andere gespuis - met Kerst meteen wat om over na te denken.
  Nu 5 a 6000 zwijnen, hoeveel zijn er dan over een jaar?
  (Als een mens de waarde van menselijke emoties en dierlijke emoties niet meer van elkaar weet te onderscheiden, is de mens geen mens meer...)

Of registreer je om te kunnen reageren.