Home

Achtergrond 305 x bekeken 4 reacties

Veilige melk en betrouwbaar vlees

Op ons veehouderijbedrijf produceren we melk en varkensvlees. Jaarlijks produceren we ruim 9000 biggen waarvan we er ongeveer 650 zelf afmesten. De rest gaat vooral naar vaste mesters via onze handelaar, Vion. Vanuit de melkveehouderij leveren we dit jaar circa 750.000 liter melk aan Friesland Foods. Alle stierkalveren verlaten ons bedrijf na ongeveer 10 dagen en gaan via de handelaar naar kalvermesters. De vaarskalveren houden we zelf aan.
Factoren die van invloed zijn op veiligheid van onze producten zijn;
1. medicijngebruik;
2. hygiëne op het bedrijf;
3. het houderijsysteem (m.b.t. de intensieve veehouderij);
4. aanvoer van producten op het bedrijf (zoals gelten, voer, medicijnen, sperma).

Volop registratie en monitoring

De voorzorgsmaatregelen die we op ons bedrijf treffen om de voedselveiligheid te verbeteren, zijn enorm.
De medicijen worden afgenomen van een gecertificeerde dierenarts of een gekwalificeerd bedrijf zoals Schippers Bladel. Het bijbehorende recept wordt opgevolgd. Over- of onderdosering kan al leiden tot ziekte of sterfte van het dier. Het medicijngebruik wordt geregistreerd op registratiekaarten. Op deze kaarten wordt onder anderen vermeld om welk dier het gaat, welk medicijn is toegepast, wat de aandoening is, de dosering en de wachttijden voor vlees en melk. Eens per week wordt het medicijngebruik geregistreerd op de computer in het managementprogramma. Alle goedgekeurde medicijnen hebben een reg NL nummer. De aanvoer van medicijnen leggen we vast in het logboek. Dat is verplicht bij deelname aan IKB Varkens. 1x per jaar is er vanuit IKB Varkens controle of alles op het bedrijf wordt nageleefd volgens de actuele wet- en regelgeving.

Dierenarts houdt toezicht

In de melkveetak van ons bedrijf voert Friesland Foods eenmaal per jaar een controle uit volgens het kwaliteitsprogramma Qarant. Daarnaast voert de dierenarts elk kwartaal het Periodiek Bedrijfs Bezoek (PBB) uit. Daarbij wordt de gezondheid van het vee bekeken. Bij de varkens komt de veearts één keer per 2 weken om een PBB uit te voeren. Dan worden ook de periodieke entingen uitgevoerd.

I&R, tracking en tracing

Bij beide takken heeft elk dier een oormerk. Hierdoor is 100% tracking en tracing mogelijk oftewel een optimale ketenbeheersing. Hierdoor is het zelfs mogelijk dat van het stuk vlees in de winkel achterhaald kan worden wie de veehouder is die het heeft geproduceerd en welke processen het stuk vlees heeft doorlopen. Monitoring van dierziekten is hierdoor achteraf snel te achterhalen.

Bezoekers moeten protocol afwerken

Op ons bedrijf wordt bezoekersregistratie bijgehouden. Bij beide takken is een hygiënesluis aanwezig waar men kan douchen en waar schone bedrijfskleding aanwezig is. Voor het verlaten van elke stal moet de bezoeker het schoeisel ontsmetten. De biosecurity op ons bedrijf staat hoog aangeschreven. Bij de varkens worden alle diersoorten in aparte stallen gehuisvest om ziekteversleep te verkleinen. De voerbeurten beginnen bij de jongste diersoort (de kraamstal) en eindigen bij de vleesvarkenstal, wederom in verband met het overslepen van ziektes.

Voer van een TrusQ-bedrijf

Alle varkensstallen zijn groen-label, dit betekent zo min mogelijk ammoniak uitstoot. De zeugen worden gehouden in voerligboxen. De biggen worden in groepen gehuisvest en kunnen onbeperkt vreten.
Alle voer nemen we af van Cehave Landbouwbelang. Cehave is deelnemer aan TrusQ. Dit betekent veilig en verantwoord geproduceerd volgens kwaliteitseisen. Betrouwbaar voer dus. We voeren geen bijproducten, maar uitsluitend brok.
De medicijnen worden door de veearts afgeleverd op het bedrijf of door ons zelf opgehaald. Medicijnen van Schippers worden per post bezorgd. Hierdoor is de kans op ziekte insleep nihil.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jos Nijhuis

  Goed bezig, Thijs.

 • no-profile-image

  Cor Droog

  Goed verhaal Thijs, ik stem een 9!

 • no-profile-image

  karin hofhuis

  Ben onder de indruk, Thijs!

 • no-profile-image

  e. mol

  haha.. thijs deze week weer een winnaar

Of registreer je om te kunnen reageren.