Home

Achtergrond 300 x bekeken 2 reacties

'Veel minder graan in EU'

De Europese Commissie schat dat er dit graanseizoen 12,2 miljoen ton graan minder beschikbaar is in de EU dan vorig jaar.

Dat blijkt uit de eerste graanbalans die de Commissie voor dit seizoen heeft opgesteld. Vorig seizoen was in de EU 344 miljoen ton graan beschikbaar. Brussel schat dat het lopende seizoen 2007/2008 totaal 328,8 miljoen ton graan beschikbaar komt. Ondanks dat de import van graan zal toenemen van 11,3 miljoen ton vorig seizoen naar 17,3 miljoen ton dit seizoen.

Niemand kan voorspellen of de kleinere beschikbaarheid leidt tot hogere graanprijzen. De wereldvoedselorganisatie FAO stelde onlangs in een rapport dat er een tekort aan graan blijft dit seizoen. Dat kan een opwaartse druk op de prijzen geven.

Daar staat tegenover dat de maisoogst in de VS en de tarweoogst in Argentinië meevallen. Bovendien verwerken bio-energieproducenten minder graan omdat ze het te duur vinden.

De EU heeft geen interventiegraan meer om de prijzen te sturen. Aan het begin van seizoen 2006/2007 had de Commissie een interventievoorraad van 16 miljoen ton graan. Aan het begin van dit seizoen op 1 juli was dat geslonken naar 2,6 miljoen ton. Nu heeft Brussel nog een graanvoorraad van een half miljoen ton.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Annemoon

  Straks eten de mensen nog bloembollen,worden die ook weer eens duur...

 • no-profile-image

  rowwwenheeze

  te duur

  aardappelen eerst

  well eerst koken

Of registreer je om te kunnen reageren.