Home

Achtergrond 296 x bekeken

Van der Kaaij eerste met grootschalige LED-verlichting

Red Star Trading (Dirk van der Kaaij) plaatst vanmiddag op de Horti Fair een bestelling van 0,8 ha LED-verlichting voor een tomatenkas op een locatie in Tinte.

Nadat LED-leverancier Lemnis Lighting gisteren al een primeur-contract sloot met Koppert Cress, volgt nu dus de eerste order voor vruchtgroenten. De broers Van der Kaaij durven het experiment aan. “Ze zeggen dat deze LED-verlichting hetzelfde effect heeft als 15.000 lux, dus dat gaan we dan maar eens proberen”, aldus Cor van der Kaaij.

Het grote voordeel is dat er met LED-verlichting geen extra warmte in de kas komt. De proef komt te staan in een kas in Tinte (Zuid-Holland) van 2,6 hectare kas uit 2003 en hierin kan de LED-verlichting in een aparte afdeling van 8.000 vierkante meter worden getest. De bedoeling is dat er vanaf 10 december de LED-verlichting werkt. Een WKK was voor deze kleine locatie volgens Van der Kaaij niet aan de orde. “De keuze was dus of LED-verlichting of een WKK.”

Volgens Cor van der Kaaij kunnen de broers straks zelf de LED-verlichting goed vergelijken met de cijfers die ze halen uit hun andere teelten en locaties. Er wordt namelijk op een andere locatie hetzelfde ras geteeld als onder de LED-verlichting geteeld wordt, maar op die locatie hangen er lampen van 15.000 lux. Ook teelt Van der Kaaij nog eenzelfde tomatengewas zonder belichting. Van der Kaaij heeft overigens ook een optie genomen voor de installatie van 20 hectare met LED-armaturen in 2008.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.