Home

Achtergrond 148 x bekeken

Unilever doet vakbonden handreiking

Unilever heeft de vakbonden een handreiking gedaan.

Werknemers van de drie fabrieken in Nederland die worden gesloten, worden tot april 2009 niet gedwongen ontslagen. Het voedingsmiddelenconcern wil daarnaast met de bonden gaan praten over aanvullende maatregelen om medewerkers naar een nieuwe baan te begeleiden. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend.

Vakbonden FNV en CNV geven in een reactie aan dat de geplande stakingen en demonstratie van woensdag doorgaan ondanks de handreiking. "In de handreiking zitten aanknopingspunten, maar het is nog steeds onvoldoende'', aldus een CNV-woordvoerder. "We gooien de deur niet helemaal dicht. Praten kan altijd, maar dan pas na woensdag.''


De bonden zijn zeer ontstemd over de plannen van Unilever met de drie fabrieken. De sluiting van de fabrieken in Vlaardingen, Loosdrecht en Delft gaat gepaard met het verlies van 474 banen. De sluiting maakt onderdeel uit van een wereldwijde reorganisatie bij Unilever waar in vier jaar 20.000 banen gaan verdwijnen.

De bonden eisten dat Unilever een baangarantie afgeeft of dat het bedrijf garandeert dat er geen gedwongen ontslagen vallen. Eerdere cao-onderhandelingen liepen op niets uit. De vakbonden stelden Unilever een ultimatum met hun eisen en kondigden stakingen en acties af. Zo legden werknemers op 11 oktober het werk voor veertig uur neer en wordt er in sommige fabrieken sindsdien onregelmatig geproduceerd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.