Home

Achtergrond 173 x bekeken

Trichet vraagt soepeler arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt in Europa moet veel soepeler, vindt president Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB).

Met een flexibeler arbeidsmarkt en dienstensector kan de economie potentieel harder groeien. Het huidige groeipotentieel is volgens hem "tamelijk teleurstellend.''

Trichet stelde dat werknemers nog veel minder flexibel zijn dan grote bedrijven, die makkelijk naar een gunstiger land kunnen verhuizen. "Elk land kan de sociale zekerheid kiezen die het nodig vindt. Maar bedrijven hebben een immense flexibiliteit. We vragen landen om zo krachtig mogelijke aanpassingen'', zei Trichet bij een lezing voor het European Policy Centre (EPC) in Brussel.

Onder meer Nederland werkt aan versoepeling van de regels voor ontslag. Eerder zijn hier al voorzieningen zoals voor arbeidsongeschiktheid (WAO) aangepast.

Trichet richtte zich in zijn lezing vooral op Frankrijk. Hij riep de Franse vakbonden op om zich "verstandig'' op te stellen, met het oog op de arbeidskosten en concurrentiekracht van Frankrijk.

In de richting van de Franse president Nicolas Sarkozy zei Trichet dat "rigoureuze naleving van afspraken over de euro echt essentieel'' is. Sarkozy zegt immers weinig belang te hechten aan de euro-regels in het zogeheten Stabiliteitspact. Die verplichten landen hun begrotingstekorten en overheidsschulden te beperken.

Trichet hamerde erop dat de afspraken nodig zijn voor de kracht van de euro. Terloops merkte hij op dat "de sancties in het Stabiliteitspact soms worden onderschat'' en dat "de bulk van de eurolanden wel het belang inziet van het Stabiliteitspact.''

De bankpresident herhaalde dat de euro een succes is. De munt is vanaf 1 januari 2008 betaalmiddel in vijftien landen met totaal 320 miljoen inwoners. Dankzij de eenheidsmunt kan de economie grote schokken opvangen, zei Trichet.

De centrale-bankpresident vermeed commentaar op de koers van de euro en de voorgenomen splitsing van ABN Amro. Hij zei het volste vertrouwen te hebben in De Nederlandsche Bank (DNB) in de bankovername.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.