Home

Achtergrond 566 x bekeken 6 reacties

'Tomaten smaakloos'

De losse tomaten in Nederlandse supermarkten zijn vaak smaakloos.

De Consumentenbond kocht bij verschillende ketens in 5 winkels steeds zes groentesoorten en deed onderzoek naar de kwaliteit. De tomaat komt er niet goed uit. "Meerdere mensen omschreven de tomaat als smaakloos", schrijft de bond.

Volgens de Consumentenbond valt goed te zien dat in Nederland veel op uiterlijk wordt geteeld. De nadruk op smaak is daarbij op de achtergrond geraakt. Ook de komkommer en aardbei komen niet goed uit de smaaktest. Komkommers scoren vaak het predikaat waterig en aardbeien zijn in het natuurvoedingskanaal relatief vaak beurs, rot of zuur. De test is medio dit jaar gedaan.

Het natuurvoedingskanaal scoorde toch al slechter dan supermarkten, omdat de doorloopsnelheid van het biologische product langzamer is en producten daardoor minder vers.

Marktleider Albert Heijn bleek de beste groente en fruit te hebben. Opvallender is de goede score van Lidl. De keten heeft de laatste jaren veel aandacht besteed aan de agf-afdeling en dat werpt vruchten af, zo blijkt uit de test.

De bond deed verder een prijsonderzoek. Het loont om goed te vergelijken, vindt de bond. De verschillen tussen ketens zijn soms onverklaarbaar groot, voor leden de kans om geld te besparen. Relatief duur zijn Super de Boer, Plus en de groentenman. Aldi, Lidl, Dirk van de Broek en de markt zijn goedkope aanbieders van groenten en fruit. De prijzen in natuurvoedingswinkels zijn tot wel drie keer zo duur als in gewone winkels. Het testpanel kon geen smaakvoordeel ontdekken aan biologisch.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Dick Pijpers

  In de Consumentengids van november j.l. staat de uitkomst van een onderzoek,volgens de consumentenbond een onjectief onderzoek. Wanneer je het "onderzoek" leest zul je merken dat de CB. hier zeer onzorgvuldig tewerk is gegaan.
  Ik mis in het onderzoek : De dag dat de steekproef is genomen. Welke kwaliteit en/of sorterings aanduidingen stonden er op de prijskaartjes.Waar kwamen de producten vandaan.Om welke ras sinaasappels gaat het hier.
  Het is dus Appels met Peren vergelijken.
  Telers,handelaren groot en klein. Lees het onderzoek en reageer ,vraag De consumentenbond om de resultaten van het onderzoek te onderbouwen.

  En voor het journaille,doe mede onderzoek .

 • no-profile-image

  P. Jansen

  Vind je het gek dat de tomaten in de supermarkt niet smaken? Door de tussenhandel kan het namelijk wel enkele dagen duren voordat de tomaten van de plant in de supermarkt liggen. Door de verschillende transportomstandigheden (temperatuur, RV) gaat ook een deel van de smaak verloren. Als je echt lekkere groenten wilt, moet je die gewoon bij de boer zelf kopen!

 • no-profile-image

  Bongaarts

  Mijne Dames en Heren

  Hierbij vraag ik U mij niet meer te voorzien via de E-maail en op alle andere manieren mij te voorzien van dez informatie

  Met vriendelijke groeten
  G.Bongaarts

 • no-profile-image

  gerard Koolen

  Heeft U ook al eens milanino's geprobeerd, deze sanmarzano tomaat word puur geteelt op smaak, en heeft nog de autentieke eigenschap van de autentieke tomaten rassen.
  ik nodig u graag uit om dit te komen proeven in mijn kas ( in nederland)

  groeten

  Gerard Koolen
  meyelseweg 19
  5725 BA Asten
  www.vivaveggies.nl

 • no-profile-image

  Ben

  Het is denk ik ook wel leuk om een keer over die heerlijke trostomaten te schrijven!!!!!!

 • no-profile-image

  Zontomaatje

  Beste tuinders,trekt U zich nou de kritiek van de consumentenbond maar echt aan.
  De (tros)tomaten en vooral komkommers smaken echt nergens naar.
  Volgens het onderzoek zou AH de beste groente en fruit hebben,nou dat slaat helemaal nergens op is mijn ervaring!!
  Dirk vd Broek heeft betere spullen tegen een lagere prijs

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.