Home

Achtergrond 234 x bekeken

Telersvereniging BGB bezorgd over kostprijs

De telersvereniging Best Growers Benelux (BGB) heeft vandaag een omzet bereikt van 100 miljoen euro.

Desondanks maakt de telersgroep zich zorgen over het rendement van de aangesloten bedrijven. De rentabiliteit van de bedrijven staat volgens Nico van Dijk, voorzitter van de BGB zwaar onder druk. "Dat we deze mijlpaal hebben bereikt is niet direct het gevolg van de uitstekende prijzen, die we voor de kasproducten krijgen, maar is eerder het gevolg van areaalsuitbreiding", stelt Van Dijk.

"Sinds de oprichting van onze telersvereniging hebben we te maken met een areaalsgroei van ongeveer 10 procent per jaar." Toch moet Van Dijk opmerken dat niet alle leden van de vereniging erin slagen het hoofd boven water te houden. "De laatste tijd raken we jaarlijks zo’n 10 procent van onze leden kwijt", stelt Van Dijk. "Oplopende energiekosten zorgen voor noodzakelijke bedrijfsbeëindiging van enkele leden. Daar staat gelukkig aanwas van nieuwe leden en uitbreiding van bedrijven van bestaande leden tegenover. Zo is het ons gelukt de omzet van 100 miljoen euro te doorbreken. Schaalvergroting gaat ook bij onze leden door, waardoor er ook in 2008 weer enkele telers zullen afhaken. Al met al blijft het areaal van de BGB met 280 hectare onveranderd."

BGB is in 1999 opgericht en telt inmiddels 65 leden met een totale oppervlakte van 280 hectare. Het is volgens Van Dijk geen grote telersvereniging, maar de gemiddelde bedrijfsomvang ligt iets boven de 4 hectare. "De leden zitten verspreid over heel Nederland. De meeste bedrijven liggen in de B-driehoek, maar er zitten ook leden in Limburg, Utrecht, Steenbergen en de regio Emmen." Van de in totaal 280 hectare kasoppervlakte wordt in 120 hectare paprika’s geteeld, gevolgd door 80 hectare tomaten en 60 hectare komkommers. Bij de overige 20 hectare gaat het onder meer om aubergines en aardbeien.

Clement Mol

Of registreer je om te kunnen reageren.