Home

Achtergrond 175 x bekeken

Tekst hervormingsverdrag verwelkomd

De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, heeft de gisteren gepresenteerde ontwerptekst voor het nieuwe hervormingsverdrag verwelkomd.

In een verklaring zegt hij dat de commissie had gehoopt dat op sommige punten meer was bereikt, maar dat er een mooie consensus tot stand is gekomen tussen de 27 EU-lidstaten.

Europarlementariër Maria Martens (CDA) reageert zeer tevreden over de uiteindelijke tekst: ,,Europa wordt hiermee democratischer, efficiënter en transparanter''.

De CDA-delegatieleider voegt hieraan toe: ,,Ik hoop dat de regeringsleiders op 18 oktober deze tekst zullen goedkeuren en het zou Nederland sieren om als eerste van de 27-landen dit hervormingsverdrag te ratificeren.''

GroenLinks is voor het verdrag, maar niet blij met bepaalde details van het nieuwe EU-verdrag. Zo blijkt gegevensbescherming uitgezonderd in bepaalde wetgeving. Ook gaat de rechtsmacht van het EU-Hof voor sommige wetten pas later in.

,,De bevolking heeft hier niets aan'', reageert Europarlementslid Kathalijne Buitenweg vrijdag. Het zijn toegevingen aan de Britse regering, die bang is dat er anders een referendum komt. Maar de schade door de angst voor een referendum is nu groter.''

Regeringsleiders van de 27 EU-landen beslissen half oktober in Lissabon over de ontwerptekst, de opvolger van de afgewezen Europese grondwet. Italië heeft al gezegd bezwaren te uiten tegen het verlaagde aantal zetels in het Europees Parlement.

GroenLinks vreest dat het voor premier Jan-Peter Balkenende onmogelijk is om de details nog aan te passen. Nederland heeft al zijn zin gekregen door de verwijzingen te laten schrappen naar de Europese vlag en volkslied, hoewel die zaken wel gebruikt blijven worden. Ons land wilde dat het verdrag zo geen grondwettelijk karakter had. Volgens Balkenende hadden Nederlanders in 2005 tegen de ontwerpgrondwet gestemd wegens dat grondwettelijke karakter.

De Tweede Kamer besloot donderdag dat geen nieuw referendum nodig is.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.