Home

Achtergrond 263 x bekeken

'Strenge toelatingseisen middelen'

Gewasbeschermingsmiddelen moeten worden onderworpen aan strengere nationale toelatingsregels.

Anderzijds lijken maatregelen als een spuitvrije zone van tien meter langs de waterkant van de baan. Dat is de dubbelzinnige uitkomst van stemmingen vandaag in het Europees Parlement. Daar lagen drie rapporten voor ter stemming, een over de toelating van middelen op de markt en twee over duurzaam middelengebruik.

Met aanneming van het eerste rapport lijkt de vrees van de brancheorganisatie voor middelproducenten, Nefyto, bewaarheid. Die waarschuwde vorige week dat dit zou leiden tot een verlies van honderden actieve stoffen.

Zover is het overigens nog niet: eerst moeten de EU-landbouwministers zich uitspreken. Als zij het, zoals verwacht wordt, oneens zijn met de voorstellen, keren ze voor een tweede behandelronde terug in het parlement.

De behandeling van de rapporten over een duurzaam middelengebruik verliepen voorspoediger voor de Nederlandse landbouw. Naast de desastreuze spuitvrije zone, verdween goeddeels ook een bepaling om het gebruik van middelen te verminderen.

Daarvoor in de plaats komt een voorschrift om de risico’s terug te dringen, dat beter aansluit bij het Nederlandse middelenbeleid. De plicht om buren voorafgaand aan het spuiten te informeren wordt overgelaten aan de lidstaten.

Nederlandse EP-leden reageerden gemengd. Dorette Corbey (PvdA) was blij met het milieuvriendelijker toelatingsbeleid, in tegenstelling tot Esther de Lange (CDA) en Jan Mulder (VVD) hadden liever een (snellere) toelating per klimaatzone gezien. Alledrie zijn ze tevreden dat de spuitvrije zones zijn verdwenen.

Zie ook: Nefyto: strengere regels desastreus

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.