Home

Achtergrond 170 x bekeken

Stemmen staken over Oostenrijks verbod op genmais

De milieuministers van de Europese Unie zijn het niet eens over de vraag of Oostenrijk een verbod op twee soorten genetisch aangepaste mais mag handhaven.

De EU keurde de mais al in 1998 goed. Bij gebrek aan een duidelijke meerderheid bij de EU-landen voor of tegen de Oostenrijkse uitzonderingspositie mag de Europese Commissie in Brussel nu een oordeel vellen.

De ministers van Milieu van de EU vergaderden vandaag in Luxemburg over de kwestie. Oostenrijk heeft met het verbod op de genmaïs een bijzondere positie in de EU, omdat de mais formeel zijn toegestaan. De Commissie, Nederland, Groot-Brittannië, Zweden en Estland willen een einde aan die situatie.

Bovendien dreigen boetes voor de EU omdat Argentinië, de Verenigde Staten en Canada binnen de Werelhandelsorganisatie WTO stellen dat Oostenrijk de internationale handelsregels overtreedt.

Het voorstel van de Commissie om de Oostenrijkse situatie te beëindigen, kreeg dinsdag vier vóórstemmen (waaronder Nederland) en veertien stemmen tegen. De rest onthield zich. Omdat er geen overduidelijke (gekwalificeerde) meerderheid was voor of tegen het voorstel, mag de Commissie haar eigen zin doorzetten en Oostenrijk dwingen het verbod op te heffen.

Maar of dat ook gebeurt is zeer de vraag, nu Oostenrijk zoveel steun had, inclusief die van grote landen als Duitsland, Frankrijk en Italië. "De Commissie gaat nadenken. Ze heeft het recht een besluit te nemen, maar de grote steun voor Oostenrijk zal meegenomen worden bij de besluitvorming'', aldus de woordvoerster van eurocommissaris voor milieu Stavros Dimas.

Oostenrijk is een van de landen die in de EU het meest huiverig zijn voor genetisch gemodificeerde gewassen. De Oostenrijkse huiver was gebaseerd op "emotie en niet op wetenschappelijke feiten'', oordeelde het vorige Nederlandse kabinet vorig jaar december.

De Europese Commissie protesteerde ook omdat de maissoorten zijn goedgekeurd door de voedselveiligheidsexperts van de EU en elders in de Unie en in de Verenigde Staten gewoon verbouwd en gebruikt worden.

Genetisch aangepaste gewassen zijn minder vatbaar voor ziektes, waardoor ze een grotere oogst kunnen opleveren. Critici zien echter risico's voor natuur en gezondheid.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.