Home

Achtergrond 175 x bekeken

'Stel uitgaan jongeren na drankgebruik strafbaar'

Jongeren zouden strafbaar moeten zijn op het moment dat ze met drank op de straat op gaan.

Met die maatregel willen de gemeenten voorkomen dat jongeren onder de 16 jaar thuis of in keten 'indrinken' en vervolgens buitenshuis voor problemen zorgen.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) presenteerde dit voorstel vandaag als alternatief voor een verbod voor jongeren om met alcohol over straat te gaan. De koepelorganisatie van gemeenten wil zo de verantwoordelijkheid voor drankgebruik bij de ouders en jongeren zelf neerleggen. Controle van de regel zou kunnen door een simpele blaastest.

De VNG verzet zich tegen ideeën om gemeenten de vrijheid te geven de leeftijdsgrens voor verkoop van licht-alcoholische dranken te verhogen van 16 naar 18 jaar. Zo'n besluit zou volgens vrijwel alle gemeenten op landelijk niveau moeten worden genomen.

De ministers Ab Klink (Volksgezondheid), André Rouvoet (Jeugd) en Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) hebben de afgelopen maanden diverse maatregelen in bekeken om het drankgebruik door jongeren aan banden te leggen. Een van de ideeën is om jongeren onder de 16 die met drank over straat lopen, te beboeten. Ook verdwijnen zoete mixdrankjes mogelijk uit de supermarkt.

Klink wilde vandaag niet inhoudelijk reageren op het voorstel van de gemeenten. De minister verwees naar een brief met voornemens die hij binnenkort naar de Tweede Kamer stuurt. Het parlement wil dat het overmatige drankgebruik door jongeren steviger wordt aangepakt.

De koepel van supermarkten CBL schaart zich achter het VNG-plan, omdat de verantwoordelijkheid wordt neergelegd bij de ouders en jongeren. Daarnaast zou de overheid volgens de supermarkten een duidelijkere campagne moeten beginnen "om goed tussen de oren te krijgen'' dat jongeren onder de 16 geen alcohol mogen kopen. "We moeten de bestaande regels eerst beter handhaven, voordat we met allemaal nieuwe regels komen'', aldus een woordvoerster.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.