Home

Achtergrond 295 x bekeken

Start aanleg IJsselgeul bij Veessen

De aanleg van de hoogwatergeul bij het Gelderse Veessen is vandaag begonnen.

De komst van de ruim 146 miljoen euro kostende geul leidde eerder tot felle protesten in het gebied. De bypass van de IJssel bij Veessen is een van de drie meest ingrijpende van veertig maatregelen om wateroverlast langs de grote rivieren in ons land in de toekomst te voorkomen, zei Ingwer de Boer, directeur van het landelijk programmabureau Ruimte voor de Rivier.

De samenwerkende overheden zoals gemeenten en provincie Gelderland willen uiterlijk in 2010 de aankoop van alle gronden voor de geul afgerond hebben.

Tweehonderd inwoners blokkeerden in 2005 nog het waterschapshuis in Apeldoorn uit protest tegen de plannen. Enkele dorpen, waaronder Veessen, komen tussen de geul en de IJssel te liggen. Als de geul bij hoogwater onderloopt, vrezen ze opgesloten te raken. Volgens De Boer is met de geul het algemeen belang gediend. "Sinds 1900 hebben we in ons land vijfhonderd dijkdoorbraken langs rivieren gehad. Zoiets willen we niet nog een keer meemaken.''

De 7,5 kilometer lange geul komt volgens berekeningen een à twee keer in een mensenleven vol te staan met water. De rest van de tijd wordt het gebruikt als landbouwgrond.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.