Home

Achtergrond 172 x bekeken

Stallingsbedrijf moet activiteiten spreiden

Het Stallingsbedrijf Glastuinbouw Nederland (SGN) moet de ontwikkeling van tuinbouwgebieden beter regionaal spreiden.

Dat stelt de sectorcommissie groenten en fruit van het PT in een besluit over financiering van het SGN. SGN participeert vooral in Haarlemmermeer in het project Primaviera wat forse investeringen vergt. LTO Glaskracht wil dat SGN de activiteiten beter spreidt, anders zou teveel geld terecht komen in een beperkte regio.

LTO Glaskracht Nederland heeft bedenkingen bij participatie van het PT in SGN. “Het gaat om het principe. Moet een pbo een taak hebben in het stallingsbedrijf. Aan de andere kant, het is een rijdende trein. Daar moeten we mee doorgaan”, zei bestuurslid Tiny Aerts.

De spreidingseis was een voorwaarde voor extra deelname in het stallingsbedrijf. Het PT zal een achtergestelde lening omzetten naar commanditair kapitaal. Dat verhoogt het eigen vermogen van het stallingsbedrijf. Verder brengt het PT zeker 310.000 euro extra geld in, omdat het gelijke tred moet houden met de bijdragen van het ministerie van LNV. De sector moet gelijke tred houden met de bijdragen van LNV.

Het PT sluit niet uit uit het SGN te stappen als de ontwikkeling van tuinbouwgebieden ook door de markt wordt opgepakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.