Home

Achtergrond 168 x bekeken

Slepende kabinetsformatie België stapje vooruit

De zeer langdurige kabinetsformatie in België is een stapje verder gekomen.

Onderhandelaars van de vier Vlaamse en Waalse partijen bereikten in de nacht van maandag op dinsdag een deelakkoord over justitie.
Eerder lukte dat al over asiel en migratie. De slepende formatie breekt op 6 november vrijwel zeker het Belgisch record regeringsvormen: dat staat op 148 dagen. Voorzitter Bart Somers van de liberale VLD rekent op een nieuwe regering rond half november.

De onderhandelaars moeten nog de grootste struikelblokken aanpakken, zoals meer bevoegdheden voor de deelstaten en splitsing van het kiesdistrict Brussel in een Vlaams en Waals deel.

De spanningen over de Vlaams-Waalse tegenstellingen lopen zo hoog op, dat sommigen al spreken over opdeling van België. Vlaams Belang wil een republiek Vlaanderen stichten, tot verzet van Walen en Brusselaars: die hangen nu veel Belgische vlaggen uit hun ramen als teken van eenheid.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.