Home

Achtergrond 541 x bekeken

Sarkozy wil stop transgene teelten

De Franse president Nicolas Sarkozy wil de teelt van transgene gewassen opschorten.

Volgens hem wordt deze teelt met te veel onzekerheden omgeven. Hij wil eerst dat een wetenschappelijke commissie de risico's goed in beeld brengt.

Sarkozy deed zijn uitspraken in een rede over klimaatverandering en milieu, waarin hij een reeks maatregelen aankondigde. De redevoering werd bijgewoond door nobelprijswinnaar Al Gore.

"De waarheid is dat we twijfels hebben over het eigenlijke nut van transgene gewassen. De waarheid is dat we twijfels hebben over de controle op de verspreiding ervan, de waarheid is dat we onze twijfels hebben over de voordelen voor de gezondheid en het milieu," aldus Sarkozy.

Of de Franse akkerbouwers volgend jaar opnieuw transgene mais mogen telen, is nog niet duidelijk. Eerder besloot de Grenelle de l'Environment, die met de toespraak van Sarkozy officieel werd afgesloten, dat er een moratorium komt totdat de transgene teelten wettelijk geregeld zijn.

Op aandrang van de boerenorganisatie FNSEA is toegezegd dat zo'n wet er komend voorjaar is. Of de door Sarkozy aangekondigde wetenschappelijke commissie dan enig resultaat heeft geboekt, is echter onduidelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.