Home

Achtergrond 236 x bekeken

SP: Balkenende draait en is niet eerlijk

De SP heeft vandaag hart uitgehaald naar premier Jan Peter Balkenende.

Volgens Tweede Kamerlid Harry van Bommel draait de premier, is hij niet eerlijk en legt hij een bom onder een initiatiefwetsvoorstel dat een referendum over het Europees Hervormingsverdrag mogelijk moet maken.

Van Bommel, die vandaag een dergelijk wetsvoorstel indiende, citeerde uit een uitgelekte besluitenlijst van de ministerraad, waarover de Volkskrant eind september schreef. Daarin staat dat de leden van de ministerraad geen medewerking zullen verlenen aan een initiatief van de Kamer om een referendum mogelijk te maken.

Premier Balkenende weigerde wederom in te gaan op vragen hierover, omdat beraadslagingen in de ministerraad vertrouwelijk zijn. D66 wil dat hij het uitlekken van de besluitenlijst tot op de bodem uitzoekt. De premier wilde dat ook niet toezeggen, omdat dit een bevestiging zou inhouden.

Balkenende verklaarde dat er in het algemeen geprobeerd wordt om lekken te onderzoeken, maar dat is volgens hem "buitengewoon lastig''. Ook de SGP, het CDA en de VVD vinden de geheimhouding van de stukken van de ministerraad belangrijk, maar zetten de premier niet verder onder druk om de zaak alsnog uit te zoeken.

Overigens is er geen Kamermeerderheid voor een referendum. De SP diende het wetsvoorstel ook in namens GroenLinks, D66, de PVV en de Partij voor de Dieren. Een meerderheid van CDA, ChristenUnie, PvdA en VVD is tegen een referendum. Desondanks zet de SP het initiatief door.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.