Home

Achtergrond 185 x bekeken 10 reacties

RPB: megastallen en kassen op bedrijventerrein vestigen

Megastallen en kassencomplexen kunnen beter worden ondergebracht op bedrijventerreinen.

Ze tasten het boerenlandschap te veel aan. Dat stelt het Ruimtelijk Planbureau (RPB) in de Staat van de Ruimte, die vandaag is gepresenteerd. Het RPB noemt megastallen en kassencomplexen "uitwassen van het productielandschap".

Het RPB constateert dat verschillende functies van het platteland steeds meer op gespannen voet komen te staan. Enerzijds gaat het proces van schaalvergroting en intensivering in de landbouw door. Daarnaast groeit ook de behoefte om te wonen en te recreëren op het platteland. De stedeling zoekt naar een "idyllisch platteland", dat steeds meer onder druk staat, ook door de recreërende stedeling zelf.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  De stedeling zoekt een stukje nostalgie op het platteland, die er niet is. Het platteland wordt mooi en goed bebouwd door de boeren en men kan genieten van mooie korenvelden en andere percelen met groengewassen. De stedeling heeft alles wat nostalgie is zelf in een museum gestopt en denkt nu te kunnen heersen op het platteland, door de boeren hun vooruitgang te belemmeren, Ik ben van mening Boerenland in boerenhand, en ook stallen, moeten in het landschap blijven. De boeren kleden dat goed aan

 • no-profile-image

  Jac

  nou Gli ik heb niets tegen grote stallen op het platteland, ze zijn best in te passen. Jou redenatie dat ik ook zo groot wil worden dus slaat nergens op. Je onderneemdt zoals je bent, als je het wil en kan dan groei je naar heel groot en anders niet, dan moet je een andere weg zoeken om voldoende inkomen te krijgen, verbreden of wat dan ook, misschien wel stoppen....
  Weet je wat we in NL teveel hebben? planburo's rekenburo's adviesburo's enz. allemaal mensen die veel geld krijgen met onzinnige bezigheden, laten we maar zeggen opgewaardeerde melkertbanen. ze brengen een hoop onzin naar buiten en oderzoeken om te onderzoeken, meestal met een uitkomst die voor de opdrachtgever goed uitkomt. zo niet neem je een ander buro wat het zo interprettert dat je wel gelijk hebt.
  Dit soort mensen en buro's kosten kapitalen en voegen niets toe. Maar ja markt hè, als je geen buro in de arm neemt hoor je er niet bij...

 • no-profile-image

  Jac

  ja Gli, je hebt gelijk dat je het niet had over buro's. Maar waar zeg ik dat je niet mag opkomen voor traditioneel gezinsbedrijf.( wat het ook mogen zijn precies).
  Ik ben niet geheel voorstander van een vrij markt, maar ben bang dat dit toch de weg van de toekomst is, of we het nu leuk vinden of niet.
  Ik heb zelf een gezinsbedrijf, dus wat zou ik er tegen hebben? dit is niets minderwaardigs, ik geloof ook niet dat ik dit gezegd heb, dus hoe kom je daar bij.
  ik ben alleen geen tegenstander van megastallen, omdat dit ook voordelen kan hebben op vele vlakken, millieu, dierenwelzijn en omdat er ondernemers zijn die dit kunnen en willen. Ik zie geen rede waarom ik hier tegen zou zijn. dit wil nog niet zeggen dat ik zelf ook op deze grote schaal zou willen werken en kunnen werken.
  Maar nogmaals ik heb niks tegen traditionele bedrijven, hierbij kunnen net zo'n goede ondernemers zitten dan bij grote bedrijven, de grote zicht niks over de kwaliteit van de ondernemer alleen over zijn keuze's

 • no-profile-image

  gli

  jac.sevenum,
  Je schrijft over planburo's en een heleboel andere commissies en bureaus.
  Daar heb ik het helemaal niet over. Laat die mensen maar vergaderen en onkostenvergoeding ontvangen. Waar ik het telkens over heb is de marktwerking. Jij ben daar een voorstander van, lijkt mij en ik vind het een niet te keren iets, waar ik mijn twijfels bij heb. Maar nuchter op reageer! Megastallen op het platteland? Daar ben ik bepaald geen voorstander van! En dat mag toch?
  Waarom moet elke plattelander hard achter de opvattingen van degenen die zo graag megastallen willen bouwen aan gaan draven? En als dat dan niet hoeft dan mag je toch ook opkomen voor het traditionele gezinsbedrijf? Sinds wanneer is dit verboden? Of is dit tegenwoordig minderwaardig?
  Wie geeft een reactie?

 • no-profile-image

  gli

  Meestal stel ik me niet al te uitgesproken op. Zeg maar niet zo zwart/wit. Nu dan een uitzondering. Ik ben het helemaal eens met het idee dat megastallen absoluut niet op het platteland thuis horen.
  Ik ben trouwens ook zeker geen voorstander van megastallen. Waar dient het voor vraag ik me af?
  Voor diegene die tot in het oneindige door wil groeien? Laat hem of haar vooral naar elders gaan! Naar Canada of Kazakstan of wat mij betreft naar Mandsjoerije of Oezbekistan. In die verre oorden wens ik hen het allerbeste (en dat komt uit de grond van mijn hart, wat misschien niet geloofd wordt!).
  Maar stel dat er in Nederland stallen komen voor 10.000 melkkoeien weet je wat ik dan denk? Als je dat kunt realiseren met hulp van bank en accountant ben je een uitzonderlijk goede ondernemer! Dat is 1! En wat is 2? Dat ik bij mij zelf denk: Jammer van die 100 boeren die er naar streefden en er op hoopten ooit 100 koeien te kunnen/mogen melken via een langzame en geleidelijke groei. Maar ja, de markt he! Ondersteunt door banken en accountants die het allemaal precies weten. En wat zijn er veel agrariers die het falikant oneens zijn met mij. Allemaal denken dat zij over 10 of 20 jaar bij de uitverkorenen zullen horen die superondernemer zijn. Wat zal het de meesten bitter tegen vallen! En medelijden met degenen die het niet kunnen bolwerken?
  Het is de markt!!! Niks aan te doen!

 • no-profile-image

  jpm

  dat is dom

 • no-profile-image

  rowwwenheeze

  bedrijventerreinen voor de kust op nieuw land en koeien, varkens, kippen, geiten, schapen, konijnen, nertsen et all op de gereconstrueerde bedrijventerreinen


  win, win in het kwadraat

 • no-profile-image

  Ir.W.F.S.Duffhues

  Ik kan het best eens zijn met de gedachte aan bedrijventerreinen voor glastuinbouw en Varkens. Ik ben echter van mening, dat dat beleid er al lang is : In het kader van de reconstruktie van het buitengebied zijn LOG 's aangewezen, m.i te vergelijken met bedrijventerreinen specifiek voor grootschalige varkenshouderijen/ pluimveehouderijen. Daarnaast streeft de glastuinbouw concentratie na in tuinbouwvestigingsgebieden van meerdere honderden hectares. Maar de burger of sommige politieke groeperingen ( SP, Partij voor de Dieren, Groen Links en in mindere mate de PvdA ) willen eigenlijk helemaal geen intensieve veehouderij of glastuinbouw. Dat moet maar verdwijnen, naar hun opvatting. En wij allen terugkeren naar de middeleeuwen of nog verderweg. Eigenlijk te zot voor woorden !

 • no-profile-image

  Alex

  Wat je vooral moet doen om iets kapot te maken (sector) is volledig concentratie op een plek. Dan lijkt het nog groter. Dus dit is een zeer slecht uitgewerkt verhaal voor de sector. Verder zijn alle stallen een gevolg van het handelen van consumenten en de invulling die een ondernemer eraan moet geven. RPB is waarschijnlijk een ambtelijke organisatie die weer een nieuw probleem wil creeren om zo sector verder in verdrukking te zetten.
  Tot slot: Het woord mega is niet definieerbaar aangezien ieder een eigen startpunt qua aantallen heeft.
  Dus zeg ik bouwen maar want dit alles vloeit voort uit eerder gemaakt afspraken.

 • no-profile-image

  jpm

  dat is te duur en koeien horen niet tussen uitlaat gassen

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.