Home

Achtergrond 214 x bekeken

Proef met gescheiden plastic succesvol

Een proef met gescheiden inzameling van plastic in 21 Nederlandse gemeenten verloopt verrassend succesvol.

Een woordvoerder van afvalbedrijf Sita in Arnhem bevestigde vandaag een bericht daarover in De Telegraaf. Het bedrijf wil ook elders plastic apart gaan inzamelen.

Bewoners in de deelnemende gemeenten, waaronder Arnhem, Leusden, Nunspeet en Harderwijk, kunnen hun plastic flesjes sinds de zomer gescheiden inleveren. Tot dusverre is 1500 kubieke meter plastic ingezameld voor recycling. "We zijn positief verrast door de hoeveelheid en de kwaliteit van het ingeleverde plastic. Mensen zijn er serieus mee bezig geweest'', aldus de woordvoerder van Sita.

Het bedrijf is van plan de gescheiden inzameling volgend jaar uit te breiden. In de proef wordt op twee manieren verzameld. Het plastic wordt huis-aan-huis opgehaald of mensen kunnen het deponeren in een bak naast de glasbak. De laatste methode lijkt het meest succesvol.

De proef is het gevolg van een overeenkomst tussen het bedrijfsleven en de overheid om de hoeveelheid verpakkingsmateriaal terug te dringen. Het ingezamelde plastic betreft nu alleen nog kleine plastic flesjes. "We bekijken hoe we ook ander plastic afval kunnen verzamelen'', aldus de woordvoerder van Sita.

Na het inzamelen gaat het plastic naar een sorteerbedrijf in Duitsland. "Daar scheiden ze het plastic al langer en beschikken ze over de juiste infrastructuur.'' Na sortering nemen recyclingbedrijven het plastic over om er nieuwe producten van te maken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.