Home

Achtergrond 457 x bekeken 1 reactie

Productie melkgeiten stijgt bij duurmelken

De productie van melkgeiten stijgt bij meerdere lactaties ofwel duurmelken. Een melkgeit met twee lactaties produceert gemiddeld 24 tot 25 procent meer geitenmelk dan twee melkgeiten met één lactatie bij elkaar opgeteld.

Dat blijkt uit onderzoek van de Animal Sciences Group (ASG) van de Wageningen Universiteit bij zes melkgeitenhouders in opdracht van de LTO-vakgroep Melkgeitenhouderij.

Twee melkgeiten produceren gedurende één lactatie gezamenlijk 1.827 kilo melk met 71,0 kilo vet en 61,2 kilo eiwit in 648 dagen. Een duurmelkgeit produceert gedurende twee lactaties 2.555 kilo melk met 99,0 kilo vet en 87,6 kilo eiwit. Gecorrigeerd voor een droogstand, die een melkgeit normaal gesproken tussen twee lactaties zou moeten hebben komt de geitenmelkproductie in 689 dagen uit op 2.274 kilo met 88,1 kilo vet en 78,0 kilo eiwit.

Laagproductieve melkgeiten houden hun melkproductie bij duurmelken net zo goed vast als hoogproductieve dieren. Zo produceerde een duurmelkmelkgeit, die op een leeftijd van 6 tot 7 maanden minder dan 3 kilo geitenmelk produceert, bij een tweede lactatie nog 98,6 procent van de verwachte hoeveelheid melk. Een melkgeit, die meer dan 4 kilo geitenmek produceert op een leefttijd van 6 tot 7 maanden, produceeerde na twee lactaties nog 94,5 procent van de verwachte hoeveelheid melk.

Eén reactie

  • no-profile-image

    j.v.d.ven

    uw verslaggever heeft het helaas niet geheel begrepen. Het zou mij verstandig lijken dat hij zich eerst beter laat informeren alvorens voorbeelden aan te halen. Mvg.

Of registreer je om te kunnen reageren.