Home

Achtergrond 157 x bekeken

Polen dreigt EU met uitstel EU-verdrag

De Poolse president Lech Kaczynski vindt dat de laatste gesprekken over het nieuwe EU-verdrag maar moeten worden uitgesteld als Polen zijn zin niet krijgt.

”We willen niets meer dan wat ons recht is”, zei de president vandaag vlak voordat regeringsleiders van de 27 EU-landen in Lissabon de allerlaatste gesprekken voeren over het Hervormingsverdrag van de EU dat de in Nederland en Frankrijk afgewezen grondwet vervangt.

De voornaamste Poolse wens is dat een groep kleine landen EU-besluiten enkele maanden kan uitstellen. Die mogelijkheid bestaat nu ook, maar eerder in de vorm van een herenakkoord.

De Polen willen dat deze zogeheten Ioannina-clausule wordt opgenomen in het verdrag. De overige EU-landen zijn daar tegen omdat het dan vrijwel onmogelijk wordt om het ooit nog af te schaffen. Zij willen het opnemen in een bijlage.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.