Home

Achtergrond 159 x bekeken

Parameters welzijnsmonitor vleeskalveren vastgesteld

Onderzoekers van de Animal Sciences Group (ASG) van de Wageningen Universiteit hebben enkele parameters, waarmee zij de mate van het welzijn van vleeskalveren gaan meten, vastgesteld.

Het gaat daarbij om het hemoglobine-gehalte in het bloed van de dieren, afwijkingen in organen, klauw- en beenproblemen en abnormaal oraal gedrag, zoals het zuigen bij soortgenoten. De welzijnsmonitor wordt nu getest op 150 vleeskalverbedrijven.

De vleeskalversector wil graag een objectieve methode ontwikkelen om het welzijn van vleeskalveren te meten. De welzijnsmonitor van de ASG kan de sector daarbij helpen. "De essentie van de welzijnsmonitor is het gebruik van objectieve parameters, die aan het dier zelf te meten zijn. Daarmee willen we het soms vage begrip dierenwelzijn echt meetbaar maken", zegt ASG-projectleider Kees van Reenen in kennisonline.

Met een betrouwbaar meetinstrument kunnen vleeskalverhouders het welzijn op het bedrijf volgens hem verbeteren door aanpassingen in hun bedrijfsvoering. Daarnaast is de monitor bruikbaar voor de kwaliteitsborging en de communicatie richting consumenten.

Of registreer je om te kunnen reageren.