Home

Achtergrond 178 x bekeken

Paprikasector bundelt afzet

Telersverenigingen in de paprikasector (P8) onderzoeken de mogelijkheden voor vergaande samenwerking.

Ze vertegenwoordigen het merendeel van de paprikatelers in Nederland. Dit is baanbrekend gezien de versnippering in de afzet. Het bestuur van P8 werkt plannen uit voor verdergaande samenwerking in het afzetseizoen 2008. Dat zal in november of december leiden tot voorstellen aan telers van de telersverenigingen.

Volgens Dick Oosthoek, secretaris van P8, en voorzitter van de telerscoöperatie VDT, hebben telers aangegeven meer te willen samenwerken. De gesprekken en onderzoeken zijn hiervan een gevolg. "We moeten goed nadenken over de volgende stap."

P8 had in het eerste jaar een focus op aanbodsprognoses en promotie. Concrete nieuwe taken kan Oosthoek nog niet noemen, maar het gaat onder meer om het optimaal beleveren van de verschillende aangesloten handelshuizen.

"Nu zijn telersverenigingen aangesloten bij eigen verkooporganisaties. We willen dat breder trekken met respect voor de positie van de verkooporganisatie."

Momenteel wordt juridisch onderzocht wat de ruimte is voor verdere samenwerking. Ook wordt gekeken naar de belangen en sterke punten van de verschillende afzetpartijen. Verder wordt in onderlinge gesprekken het vertrouwen gepeild voor verdergaande samenwerkingsvormen. Ook met andere verenigingen (aubergines en komkommer) lopen gesprekken.

Of registreer je om te kunnen reageren.