Home

Achtergrond 183 x bekeken

‘Pak het probleem bij de knol aan!’

Ik zie aardappelopslag als de belangrijkste oorzaak van de verspreiding van aardappelziekte. Elk jaar blijven er, na het rooien, aardappelen op het land achter. Dat heeft de volgende oorzaken:
• de grond is te nat door extreme weersomstandigheden, er blijven enkele meters aardappelruggen zitten;
• onnauwkeurig rooien, de diepte van de machine niet goed genoeg ingesteld, of op de kopakker wordt niet alles meegenomen;
• kippers worden zo vol geladen dat er op het land aardappels af vallen;
• inconsequente bestrijding van opslag in het voorjaar;
• besmette of kleine aardappelen die door de loofrollen van de rooier verdwijnen en op het land achter blijven;
• aardappels en grond die via de sorteerlijn weer terug gaan naar het land.

Wanneer we deze oorzaken op een rij zetten, kunnen we concluderen dat er toch behoorlijk veel knollen op het land achter blijven. De knollen die achterblijven op het land gaan ten koste van de totale opbrengst. Daarnaast vormen de achtergebleven knollen een risico omdat zij een ziektehaard kunnen zijn voor volgende jaren.
Een directe oorzaak van aardappelziekte zijn de onoverdekte aardappelhopen op het land. Doordat die onoverdekt zijn, kan de aardappelziekte zich verspreiden. Verder dragen de zachte winters van de afgelopen jaren niet bij aan de bestrijding of onderdrukking van phytophthora. Bij een strenge winter kan de ziekte zich slecht handhaven, kans op uitbreiding is dan nihil. Dij relatief hogere temperaturen en vochtigheid in de wintermaanden gedijdt de schimmel echter goed en zal hij zich verbreiden.

Een andere motivatie om voor dit antwoord te kiezen is vanuit het ondernemersperspectief. De oorzaken van opslag zoals hierboven zijn beschreven, zijn door de ondernemer te beïnvloeden. Mijn mening is dat een ondernemer eerst de mogelijke oorzaken, die binnen zijn bereik liggen, moet proberen te reduceren. Daarna kan er geïnventariseerd worden welke maatregelen er op het gebied van bestrijding genomen kunnen worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.