Home

Achtergrond 177 x bekeken

Oxfam waarschuwt voor gevolgen biobrandstof

Ontwikkelingsorganisatie Oxfam waarschuwt voor de negatieve gevolgen van de grootschalige productie van biobrandstoffen. Die kan leiden tot verdrijving van boeren van hun land, uitbuiting van arbeiders, een stijging van de voedselprijzen en ecologische kaalslag.

De landen van de EU spraken in maart af dat in 2020 minimaal 10 procent van de voertuigbrandstof komt uit biobrandstoffen, omdat de uitstoot van het broeikasgas kooldioxide (CO2) geringer is dan bij normale benzine.

Maar voor de teelt van suikerriet, maïsolie en koolzaadolie - waarmee biobrandstof gemaakt wordt - worden veel bomen gekapt of hele bossen in de fik gestoken. Ook is er veel kunstmest voor nodig om ze te laten groeien. De steeds grotere plantages verdrijven de oorspronkelijke bewoners en boeren. Boeren die op het land mogen blijven werken, worden vaak uitgebuit.

Volgens Oxfam blijkt uit rapporten dat in India, Brazilië, Zuidelijk Afrika en Indonesië de komende twintig jaar een gebied tien keer zo groot als Frankrijk vrijgemaakt wordt voor de productie van biobrandstoffen. Volgens de Verenigde Naties zullen 60 miljoen mensen van hun land verdreven worden.

De oproep aan de EU is niet aan dovemansoren gericht. De EU erkent de risico's en waarschuwde zelf in juli al voor negatieve effecten van biobrandstofproductie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.