Home

Achtergrond 181 x bekeken

Ontwikkelaar nieuwe biobrandstof naar de beurs

Het biochemiebedrijf Avantium is van plan voor het einde van dit jaar naar de Amsterdamse beurs te gaan.

Dit maakte het bedrijf uit Amsterdam, tot 2000 een onderdeel van olieconcern Shell, vandaag bekend. Avantium ontwikkelt een nieuwe generatie biobrandstoffen.

"Er is veel vraag naar investeringen in duurzame oplossingen'', zei financieel directeur Frank Roerink in een toelichting. "Er zijn niet veel andere opties die het potentieel hebben dat wij kunnen bieden.''

Avantium heeft een nieuwe generatie biobrandstof ontwikkeld, genaamd 'Furanics', gemaakt van suikers en andere koolhydraten. De brandstof is volgens het bedrijf efficiënter dan de huidige generatie biobrandstoffen en zorgen voor minder uitstoot van roet.

Avantium heeft inmiddels een geslaagde brandstoftest uitgevoerd. "De dieselmotor van een Citroën Berlingo draaide enkele uren zonder problemen op diverse mengvormen, in combinatie met normale diesel'', aldus Avantium.

Met de beursgang wil het bedrijf geld aantrekken om de ontwikkelingsprogramma's te versnellen. Avantium gaat hiervoor nieuwe aandelen uitgeven. De afgelopen zeven jaar is 60 miljoen euro in het bedrijf geïnvesteerd door energie-, chemie- en farmaciebedrijven. Het Amsterdamse bedrijf richt zich ook op het verbeteren van bestaande medicijnen.

Het is waarschijnlijk dat de beursgang in november zal worden gerealiseerd. "We willen zo snel mogelijk de beurs op'', aldus Frank Roerink.

Avantium, met hoofdkantoor in Amsterdam, heeft ongeveer honderd medewerkers in dienst en haalde in 2006 een omzet van 13,5 miljoen euro. Het levert diensten en apparatuur aan meer dan zeventig bedrijven wereldwijd. De huidige aandeelhouders zijn investeringsbedrijven AlpInvest, DFJ Esprit, Signet Healthcare Partners, MVM, GlaxoSmithKline's investeringsmaatschappij SR-one en EDB Singapore.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.