Home

Achtergrond 259 x bekeken 1 reactie

Onderzoek: verdoofd castreren heeft zin

Lokale verdoving voor het castreren van biggen leidt tot een vermindering van de pijnbeleving van de biggen bij het castreren.

Nog beter is het om de verdoving te combineren met een injectie van een pijnstiller. Dat concluderen onderzoekers van de Animal Sciences Group uit een uitgebreid onderzoeksproject naar de voor- en nadelen van het verdoofd castreren.

Als de lokale verdoving door de dierenarts toegediend moet worden stijgen de kosten van de castratie met een euro per beerbig. Als de varkenshouder zelf de verdoving zou mogen toedienen stigen de kosten slechts met 28 cent per beerbig. Omgerekend naar nationaal niveau komen de totale kosten van lokala verdoving bij toediening door de dierenarts uit op 13 miljoen euro. Als de varkenshouder zelf zou mogen verdoven komt dat neer op een nationale kostenstijging van drie miljoen euro.

De onderzoekers hebben ook gekeken naar algehele verdoving met CO2. Dat heeft het voordeel van volledig verlies van het bewustzijn en volledige pijnloosheid op het moment van castratie. Het nadeel is dat de veiligheidsmarge waarbinnen moet worden gewerkt zeer nauw is. De kans dat een big sterft door een te hoge concentratie van het CO2 gas is vrij groot. Ook is er nog geen praktijkrijp ontwerp voor CO2 verdoving van biggen ten behoeve van castratie.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Will Peeters

    Hoe is deze proef genomen? Visuel of op verandering van de bloed samenstelling. Op de Universiteit van Munchen hebben ze een uitgebreide proef genomen en daar kwam het tegenovergestelde uit.Graag een bericht terug.

Of registreer je om te kunnen reageren.