Home

Achtergrond 192 x bekeken

Nieuw-Zeeland: weg vrij voor vrijhandelsverdrag

De premier van Nieuw-Zeeland, Helen Clark, wil met de EU onderhandelen over een vrijhandelsverdrag.

Ze heeft dat duidelijk gemaakt na een bezoek aan Brussel. De EU houdt al gesprekken over liberalisering van de handel met Canada en Korea.

Clark realiseert zich dat er nogal wat hobbels moeten worden genomen op agrarisch gebied voordat de EU akkoord gaat met een dergelijke overeenkomst. Op dit moment beteugelt Europa de komst van agrarische producten uit Nieuw-Zeeland met quota’s.

In de EU wordt onder meer de handel en wandel van de grootste zuivelexporteur ter wereld, Fonterra, met argusogen gevolgd. Volgens de premier is er echter geen reden om bevreesd te zijn voor deze concurrent. Het bedrijf kan niet veel groter worden in Nieuw-Zeeland en richt zich vooral op uitbreiding in andere landen, aldus Clark.

Met voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie tekende Clark een samenwerkingsovereenkomst om de weg vrij te maken voor liberalisering van de handel. Voorlopig zullen de EU en Nieuw-Zeeland zich bezighouden met voorbereidingen. Op zijn vroegst in 2012 worden serieuze stappen verwacht in die richting.

De EU is de grootste handelspartner van Nieuw-Zeeland. Het land exporteert jaarlijks voor 5,2 miljard dollar (2,8 miljard euro) aan vooral agrarische producten naar Europa.

Vanuit de EU gaat jaarlijks voor 7 miljard dollar (3,8 miljard euro) aan producten op weg naar Nieuw-Zeeland, voornamelijk voertuigen en medicijnen.

Rene Groeneveld

Of registreer je om te kunnen reageren.