Home

Achtergrond 200 x bekeken 7 reacties

Nederlanders vinden dierenwelzijn belangrijk

Dierenwelzijn is belangrijk. Dat vindt driekwart van de Nederlanders, zo blijkt uit vandaag gepresenteerd onderzoek in opdracht van het ministerie van Landbouw.

Omdat minister Gerda Verburg benieuwd is hoe er in het land wordt gedacht over dierenwelzijn liet ze afgelopen maand een enquête houden. Deelnemers aan het onderzoek noemden de bio-industrie, huisdieren en veetransporten over lange afstanden als wezenlijke problemen.

De intensieve veehouderij wordt gezien als een van de sectoren waar dierenwelzijn het meest in het geding is, op de voet gevolgd door de pelsdierhouderij, aldus het ministerie.

Bij het zoeken naar een oplossing vindt een groot aantal ondervraagden dat de overheid best wat verder mag gaan met regels stellen. Een net zo groot aantal vindt overigens dat de houders van de dieren de situatie moeten verbeteren.

Een derde van de ondervraagde personen denkt dat consumenten ook een rol kunnen spelen door bij het kopen van vlees, eieren of melk erop te letten of die producten wel op een diervriendelijke manier zijn geproduceerd. Overigens geeft de helft van de geënquêteerden aan dat ze niet voldoende wetten over dierenwelzijn.

Hoewel er zorgen zijn over sommige zaken, vindt 64 procent van de ondervraagden dat het redelijk goed gaat met het dierenwelzijn in Nederland: "De situatie in Nederland is niet slecht, maar het kan altijd beter''. Het ministerie gebruikt de uitkomsten van dit onderzoek bij de maatschappelijke discussie die begin 2008 start.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  varkenman

  halloo halloh hier volgt een meedeling niet op dit bericht regeeren
  dit is koren op de molen van een wakker diertje.
  Dit wilt wij niet weete agraries dagblad.

 • no-profile-image

  peter

  iedereen vindt dierwelzijn belangrijk maar slechts enkele zijn bereid daarvoor te betalen dus komt de rekening bij de boer .

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Hopelijk is diezelfde consument ook gevraagd of hij vlees koopt van 10 of 12 euro per kilo. En hopelijk is hij vervolgens ook nog gefilmd bij het boodschappen doen. En vervolgens laten we de 50 procent weg die zeggen er eigenlijk te weinig over te weten en weer is er een onderzoek gedaan om er vervolgens achter te komen dat men nog heel wat onderzoek moet doen naar de juiste opzet van een onderzoek.
  En Verburg: "keep on dreaming, we are living on an island". Als wij het niet zo goedkoop mogelijk mogen produceren, dan doet het buitenland het wel en de Appie Happies van deze wereld kopen gewoon daar waar het het goedkoopste is, ook zij zijn net consumenten.

 • no-profile-image

  hendrikus

  als men zo een onderzoek doet, moet men dat op de juiste plaats doen,op het platteland ,want die snappen er nog iets van,hoe het daar reilt zeilt

 • no-profile-image

  Gerjan

  Even het onderzoek goed lezen!!!!

  23% van de Nederlanders koopt diervriendelijke geproduceerd vlees???
  De helft van de Nederlanders is lid van een dierenbeschermingsorganisatie???

  Conclusie: Dit rapport is niet presentatief en compleet waardeloos om conclusies aan te verbinden. Met de reacties van de Non-responders kunnen we heel wat andere resultaten verwachten.

 • no-profile-image

  kennis is macht

  Dom om je ogen te sluiten, maar.....
  Als marketingverantwoordelijke laten wij regelmatig onderzoeken doen en dan is het heel moeilijk om een beeld te krijgen van een doorsnee klant. Lees het rapport van dit onderzoek eens door zou ik zeggen. Je zal zien dat het in iedergeval lichtjes rammelt. De samenstelling van o.a. de ondervraagde is volgens mij niet representatief. Vraagstellingen tendentieus en gericht op wat er recent in de media onder de aandacht is geweest.
  Vraag een hobbyist en vakidioot wat Sparta - PSV als uitslag kende, dan zal de hobbyist zeggen PSV had gewonnen toch? en de vakidioot legt je de hele wedstrijd en historie nog eens voor.
  Hetzelfde gebeurd in het onderzoek, een aantal noemt onbewust wat men recent heeft gehoord/gezien via de media over de intensieve-sector, en de diehards nemen de gelegenheid om nogeens scherpe uitspraken te doen want ze weten waar hun uitspraken terecht komen. Dus minister neem dit onderzoek ter kennisgeving aan maar laat het op geen enkele manier in besluitvormigen meewegen of tot besluitvormingen leiden die de sector nog verder het ondernemen onmogelijk maakt.

 • no-profile-image

  Dorien

  Zijn alle ondervraagden de laatste tijd nog wel eens in een veehouderij geweest en hebben ze daar niet alleen rond gekeken maar ook geluisterd naar het verhaal van de desbetreffende ondernemer en zijn ze zowel op een biologisch als gangbaar bedrijf geweest. Zo niet dan kan dit onderzoek de prullebak in omdat het dan antwoorden zijn zoals men ze via de media heeft vernomen. Men kan niet oordelen over iets waar men niet zelf is geweest en het met eigen heeft gezien. De media word door dierenactivisten gemanipuleerd en brengen alleen nieuws dat verkoopt. Veel stadsmensen zijn niet meer op de hoogte van wat er speeld op het platteland. Het is ze niet kwalijk te nemen dat ze dat niet weten, maar voor er over te oordelen neem dan eerst een kijkje. Als men berijdt is dat te doen zullen veel ogen open gaan. Dan zullen velen die aan dit onderzoek hebben meegedaan na afloop een andere mening hebben.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.