Home

Achtergrond 170 x bekeken

Nederland haalt normen kleinste deeltjes fijnstof niet

Nederland gaat met de huidige maatregelen de normen voor de kleinste deeltjes fijnstof in de lucht niet halen.

Dat concludeert het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) in een vandaag verschenen rapport. Nieuwe normen voor de kleinste roetdeeltjes met een doorsnede van 2,5 micrometer vergen dat Nederland het beleid aanscherpt, aldus het MNP. Dat betekent mogelijk slecht nieuws voor bouwprojecten.

Het Europees Parlement stelde onlangs voor om de normen te verscherpen maar sommige landen extra tijd te geven. Dat geldt voor landen zoals Nederland die wel hun best doen voor schonere lucht, maar last hebben van fijnstof dat uit andere landen komt aanwaaien.
In Nederland sterven jaarlijks 18.000 mensen voortijdig door dergelijke luchtvervuiling. Volgens 'Brussel' kan het aantal voortijdige doden in de hele EU met strengere normen dalen van 370.000 per jaar naar 230.000.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.