Home

Achtergrond 223 x bekeken

Nederland gooide 173 bommen op Servië

Nederland heeft in 1999 tijdens de Kosovo-oorlog namens de NAVO in totaal 173 bommen afgeworpen, allemaal boven Servië.

De jaren daarna heeft Nederland bijgedragen aan de ruiming van onontplofte resten, maar alleen in de afvallige Servische provincie Kosovo. Servië diende bij Nederland geen verzoek in voor steun hierbij.

Dat schreef minister Eimert van Middelkoop (Defensie) vandaag mede namens minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) in antwoord op vragen van SP-Kamerlid Krista van Velzen. Zij wilde weten waar Nederland de CBU-87-bommen afwierp en of het daarna betrokken was bij de ruiming van onontplofte resten hiervan.

Nederland deed dat niet in Servië, maar er werd daar wel geruimd. Duitsland en de Verenigde Staten waren hierbij de laatste jaren de grootse donoren. In Kosovo was Nederland de grootste donor, aldus Van Middelkoop.

Tussen 1999 en 2006 droeg Nederland ruim 3,5 miljoen euro bij aan de ruiming, via HALO Trust. Daarvan werden 4256 landmijnen en 32.917 stuks submunitie of andere explosieven verwijderd. In 2006 stopte Nederland de bijdrage, omdat de regering vond dat men het ter plekke verder zelf wel kon.

Servië kreeg vorige maand van de NAVO de coördinaten van de 1080 clusterbommen die de NAVO-vliegtuigen destijds afwierpen in de strijd om Kosovo tegen het bewind van de Servische president Slobodan Milosevic. Naar schatting 5 procent daarvan is niet ontploft en kan nog gevaar opleveren voor de bevolking.

Van Velzen wilde weten waarom het acht jaar duurde voordat de NAVO de gegevens aan Belgrado overhandigde. Van Middelkoop zegt dat de Servische autoriteiten pas in februari dit jaar hierom hebben gevraagd, waarna de NAVO de informatie moest inventariseren. Hij weet niet waarom Servië hier zo lang mee heeft gewacht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.