Home

Achtergrond 168 x bekeken

Milieukeurmerken niet geheel betrouwbaar

Voedingsmiddelen zijn door de consument niet goed te vergelijken op milieuvriendelijkheid. Milieukeurmerken bieden geen uitkomst omdat ze niet altijd betrouwbaar zijn.

Dat concludeert Mariette van Amstel in haar promotieonderzoek aan de universiteit van Utrecht. Ze promoveert op 16 oktober op een onderzoek over deze kwestie. Van Amstel ontwikkelde een model waarmee de betrouwbaarheid van keurmerken op milieuvriendelijkheid kan worden vergeleken.

Haar onderzoek richtte zich specifiek op biodiversiteit in landbouwgebieden, ofwel de verscheidenheid aan levensvormen in landbouwgebieden, zoals weidevogels, akkerranden of traditionele of regionale gewassen.

Van Amstel bestudeerde vijftien zelfreguleringen (eisen die onder andere de sector zelf stelt en die verder gaan dan wet- en regelgeving). Het meest betrouwbare keurmerk is het productspecifieke keurmerk Conservation Grade van Jordans.

Of registreer je om te kunnen reageren.