Home

Achtergrond 462 x bekeken 2 reacties

Melkprijs Campina met ruim 5 euro omhoog

Campina heeft de voorschotprijs opnieuw verhoogd.

De zuivelcoöperatie betaalt de veehouders voor de melk die vorige maand werd geleverd ruim 5 euro per 100 kilo meer dan in augustus.

Inclusief btw ontvangen de veehouders € 43,80 per 100 kilo uitgaande van de gemiddelde gehaltes van Campina. Ten opzichte van vorig jaar betekent dat een prijsstijging van bijna 40 procent.

De prijsstijging is voor een belangrijk deel het gevolg van de eiwitprijs die Campina drastisch verhoogde. Per kilo vet betaalt de onderneming nu € 8,54 inclusief btw. Dat was in augustus nog € 7,32. "De sterke stijging van de eiwitprijs wordt mede ingegeven door de stijging van de kaasprijzen en de aanhoudend positieve ontwikkeling van de opbrengsten van ingrediënten", is de verklaring van Campina.

Het zuivelconcern heeft de vetprijs ongewijzigd gelaten. Het gevolg daarvan is dat Campina nu 2,5 maal zo veel betaalt voor het eiwit in de melk dan voor het vet. In juli was de verhouding vet:eiwit nog 1:1,9.

De toename van 5 euro is verder te danken aan het feit dat de gehalten bij Campina in september hoger liggen dan in augustus. In het melkprijzenonderzoek van deze krant waarbij gehaltes van 4,41 procent vet en 3,47 procent eiwit de uitgangspunten zijn, ligt de gemiddelde Campina-melkprijs tussen januari en september inmiddels bijna 3 euro hoger dan vorig jaar.

Ook Bel Leerdammer heeft de voorschotprijs voor september flink verhoogd. De kaasproducent betaalt in september eveneens 5 euro per 100 kilo meer dan in augustus. Bel Leerdammer kondigde onlangs aan zich bij de vaststelling van de melkprijs niet langer te laten leiden door een aantal bepaalde concurrerende melkverwerkers. Het bedrijf houdt in het vervolg uitsluitend de melkprijs van Cono Kaasmakers in het vizier.

René van Buitenen

Laatste reacties

  • no-profile-image

    wilco

    Het is eigenlijk nog veel te weinig. 20 jaar geleden lag de prijs op een ongeveer gelijk niveau als nu. Alleen toen waren er geen mestafzetkosten. De kostprijs is door de mindere jaren wel aangescherpt. Dit moeten we zien vast te houden en als het mestprobleem (waar het probleem ook mag zitten), dan is deze prijs een stap in de goede richting. Nu de varkensprijzen nog.

  • no-profile-image

    jan van der werf

    eindelijk eens een melkprijs die de kosten gaat dekken en wat het produkt ook daadwerkelijk waard is, ik zou zeggen hou dit niveau vast.

Of registreer je om te kunnen reageren.