Home

Achtergrond 239 x bekeken 1 reactie

Massariaziekte in platanen al veel eerder in Nederland

De Massariaziekte, veroorzaakt door de schimmel Splanchnonema platani, was al veel eerder dan juni 2007 in Nederland aanwezig.

Bovendien komt de ziekte veel noordelijker voor dan voorheen. De aangetaste bomen zijn aangetroffen in Eindhoven, in een plantsoen langs de Noord-Brabantlaan, vlakbij de A2.

De ligging in de nabijheid van de A2 doet vermoeden dat de schimmel zich mogelijk via auto's en snelwegen verspreidt. Als dit het geval is, dan zouden inmiddels al veel meer platanen in Nederland aangetast kunnen zijn.

Begin juni 2007 maakte De Boomkwekerij bekend dat de Plantenziektenkundige Dienst in Wageningen de Massariaziekte heeft vastgesteld bij platanen in Limbricht, nabij Sittard. De Massariaziekte is een schimmelaantasting die voor afsterving van takken in platanen zorgt.

Door de ziekte breken dikke takken in platanen plotseling af als gevolg van afsterving van hout, die aan de takbovenzijde begint.
De taksterfte in platanen is bekend in het Middellandse Zeegebied en in het zuiden van de Verenigde Staten.

Foto

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jan-Willem de Groot

    N.a.v. uw berichtgeving over de Massariaziekte in Platanen kan ik u het volgende mededelen. Vanaf heden is er een website online die zich volledig op deze nieuwe ziekte richt. De site heet www.massaria.nl, is informatief en bedoeld voor boombeheerders en boomeigenaren.

Of registreer je om te kunnen reageren.