Home

Achtergrond 214 x bekeken

Luxemburg krijgt ook ontheffing zaaigraan

De Europese Commissie heeft Luxemburg ontheffing gegeven om zaaigraan te gebruiken dat minder kiemkrachtig is.

De ontheffing geldt voor 120 ton triticale, dat een kiemkracht mag hebben van 70 procent in plaats van de vereiste 85 procent.

Frankrijk en Oostenrijk hebben al eerder een derogatieverzoek ingediend in Brussel om de norm voor zaaigraan tijdelijk te mogen verlagen van 85 naar 75 procent. Ook Duitsland en Groot-Brittannië hebben toestemming gekregen de kiemkracht van zaaigraan tijdelijk te verlagen. Daardoor kan meer graan worden goedgekeurd voor gebruik als zaaigraan. De verzoeken om een uitzondering op de regels (derogatie) zijn ingegeven door het tekort aan zaaigraan.

Onlangs wees Brussel een Nederlands derogatieverzoek af om 4.000 ton gewone tarwe te mogen gebruiken als zaaizaad. Dit zaad wordt gekeurd en gecertificeerd, maar heeft geen veldkeuring gehad. Het moet wel voldoen aan de minimale eis van 85 procent kiemkracht.

Brussel wees dit verzoek af omdat voldoende zaaigraan aanwezig is in andere lidstaten. Maar dat betreft rassen die minder geschikt zijn voor Nederland. Plantum, de vereniging van veredelingsbedrijven, heeft geen derogatie aangevraagd voor een lagere kiemkracht omdat zo’n verzoek volgens Plantum te weinig extra zaaizaad zou opleveren.

Of registreer je om te kunnen reageren.