Home

Achtergrond 162 x bekeken 3 reacties

Landbouw iets duurzamer

De overheid stimuleert boeren onvoldoende om gestelde milieudoelen te halen.

Dat stelt het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) in een rapport dat is opgesteld op verzoek van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

De onderzoekers beoordeelden de duurzame ontwikkeling van de landbouw in de periode 2001-2006. Volgens het MNP werken landbouwers tegenwoordig iets duurzamer en staan ze meer open voor de wensen van de samenleving in vergelijking met zes jaar geleden.

Economisch gezien zit de land- en tuinbouw al twee jaar in de lift dankzij de gestegen vraag naar hun producten op de wereldmarkt. Tegelijkertijd belasten boeren het milieu minder zwaar, houden ze zich vaker bezig met agrarisch natuurbeheer en stellen ze zich meer open tegenover de maatschappij.

"Toch worden de milieudoelen voor de lange termijn niet gehaald'', aldus de MNP-deskundigen. "De geboekte milieuwinst is lager dan die in de voorafgaande periode.''

Het MNP stelt dat het bij de huidige trends onwaarschijnlijk is dat de boeren gaan voldoen aan de doelen van het vierde Nationaal Milieubeleidsplan (NMP4), dat in 2001 van kracht werd. "Het milieubeleid is sinds 2001 maar weinig aangescherpt en er is onduidelijkheid geweest rond bijvoorbeeld mest (beëindiging mineralenaangiftesysteem) en ammoniak (regionaal beleid)'', constateert het MNP.

Het onafhankelijke adviesorgaan verwacht desondanks dat het de komende jaren beter zal gaan. "Voor de toekomst laat de landbouw wel meer ambitie zien voor thema's die het imago sterk beïnvloeden, zoals voedselveiligheid, landschap, dierenwelzijn en uitbraken van dierziekten.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Goed gezien Arno , de raamambtenaren van het Nmp hebben in hun grote wijsheid opgemerkt dat het ietsje beter gaat met het halen van de milieudoelen,maar het is natuurlijk nog lang niet genoeg. Het uiteindelijke milieudoel wordt bereikt als de laatste boer zijn bedrijf sluit in Nederland. En ik voorspel dat als de regelgeving op milieugebied nog strakker wordt aangetrokken we de laatste generatie zijn die nog kunnen boeren in Nederland.

 • no-profile-image

  Arno

  Als het zo doorgaat als het nu gaat en gezien de milieuplannen die in brussel beraamd worden,gaat nederland op een groot openluchtmuseum lijken waar om de halve kilometer een EHBO post staat waar de mensen zich kunnen laten behandelen tegen tekenbeten en malariabulten.

 • no-profile-image

  Arno

  Straks moeten de boeren weer met het paard voor de ploeg het veld bewerken en onkruid met blote handen uit de grond trekken net als vroeger in de aap noot mies tijd.En half nederland ligt aan de costa del brava te bakken,gaan die fijne brave milieubewuste burgers ook eens iets voor het milieu doen?

Of registreer je om te kunnen reageren.