Home

Achtergrond 311 x bekeken 12 reacties

LTO kiest voor groei gezinsbedrijven

De zogenaamde "megabedrijven" zal LTO niets in de weg leggen, maar de organisatie kiest principieel voor de groei van gezinsbedrijven.

Dat zegt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland. "Als de keuze gaat tussen tien bedrijven met 50.000 varkens of honderd met 5000 varkens dan kiest LTO voor het laatste", aldus Maat vanmiddag in een gesprek met landbouwjournalisten. Daarmee verduidelijkt LTO zijn standpunt over de "megabedrijven’’.

De organisatie zal zich niet tegen de komst daarvan verzetten, maar vraagt wel aan de overheid en maatschappelijke organisatie mee te werken aan schaalvergroting van de gewone gezinsbedrijven.

Maat is er van overtuigd dat de zogenaamde megabedrijven nu een kans krijgen omdat gezinsbedrijven door allerlei bepalingen van uitbreiding moeten afzien. "Als die bedrijven kunnen doorgroeien dan zul je zien dat er maar enkele van die heel grote bedrijven komen", verwacht Maat.

De discussie over de megabedrijven ergert hem omdat die een maatschappelijk klimaat heeft geschapen waarin iedere schaalvergroting, hoe bescheiden ook als "megastallen’’ wordt aangemerkt en verzet oproept.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  DJ

  Helemaaal eens met de vorige schrijvers; een fatsoenlijk inkomen moet gehaald kunnen worden, zonder dat je je te barsten moet werken (voor de bank).

 • no-profile-image

  Knor

  Is het niet zo met alle megasupermarkten dat als je het uitsmeert over het aantal mensen wat er werkt je uitkomt op weer een normaal kruidenierbedrijf om de hoek?

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Zo is het maar net Paul, op de vroegere Kolchozen in de USSR kon je ook werken op " je eigen" bedrijfje dat samengevoegd was tot één megabedrijf.
  Je hoefde tenminste ook niet meer na te denken wat je moest doen. We zijn een systeem aan het copieëren dat we verafschuwden.

 • no-profile-image

  boerke

  Eindelijk een paar boeren daar ik het ook eens mee ben !!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Paul

  Ja, boerinneke, misschien wel, maar dan ben je geen boerinneke meer, maar werkneemster.

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  "Maat is er van overtuigd dat de zogenaamde megabedrijven nu een kans krijgen omdat gezinsbedrijven door allerlei bepalingen van uitbreiding moeten afzien. "Als die bedrijven kunnen doorgroeien dan zul je zien dat er maar enkele van die heel grote bedrijven komen", verwacht Maat"".
  Dat is geen "de kip of het ei" verhaal, maar gewoon het recht van de sterkste.
  Als LTO kiest voor het gezinsbedrijf dan moet ze ook stelling nemen tegen elke mogelijke bedreiging van het traditionele gezinsbedrijf, en zo,n bedreiging is er wel degelijk door de claim die mega bedrijven (in spé) leggen op de beperkte productie factoren ( limited goods).
  En dat zie ik LTO nog niet doen en dus blijft kiezen voor het gezinsbedrijf een loos gebaar, niets méér dan een propaganda stunt.

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Nou meneer Knor, ga dan eens in een vestiging van Super-U of Leclerc kijken in Frankrijk. Daar kun je nog net geen nieuwe auto kopen maar voor de rest bijna alles. Heel leuk en erg gezellig ja, er is alleen één probleem, ze staan op het industrieterrein en de dorpen zijn veranderd in spookdorpjes zonder middenstand.

 • no-profile-image

  Josje

  Helemaal met Paul eens, er wordt te gemakkelijk vanuit gegaan dat groeien de enigste oplossing is om het inkomen op peil te houden.
  40 jaar groeien / schaalvergroten heeft de boer alleen maar meer werk bezorgt, niet meer inkomen.
  We kunnen nu mooi in de zuivel zien dat tekorten (minder produceren dan de vraag) juist leidt tot hogere prijzen / inkomen

 • no-profile-image

  boerinneke

  is het niet zo met alle megastallen dat als je het uitsmeert over het aantal mensen wat er werkt je uitkomt op weer een normaal gezinsbedrijf?

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Om nog even te reageren op jouw vraag Paul, het is heel eenvoudig.Groei is nodig om de kostprijs te drukken. De bedoeling is dat door vrijhandel en schaalvergroting er een efficiënte productie (lees lage prijzen voor de eerste levensbehoefte) plaatsvindt op moderne zo weinig mogelijk kapitaalsintensieve geautomatiseerde bedrijven. Ruimte dus voor de ondernemers. Dat is goed voor de consument en de financiële sector die dan voortdurend de benodigde innovaties financiert. In de voormalige USSR had men het Centraal Planbureau, dat alles van bovenaf regelde, hoe, wat en hoeveel en tegen welke prijs er geproduceerd zou worden. Ook het westerse economische systeem wordt in belangrijke mate ”geregisseerd “ door de overheid. Het bizarre is dat juist de ”beste ondernemers” in feite de grootste marionetten van deze vorm van ”Social Engineering” zijn.

 • no-profile-image

  Paul

  Waarom moet er altijd alleen maar gegroeid worden volgens belangenbehartigers, en agrarische pers ( zie weekblad `boerderij` van deze week ) ?

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Bedankt Albert Jan Maat dat je (weer veel te laat),
  dit wakker dier alsnog jouw steun betuigt.
  Immers maanden geleden pleitte ik hier al voor massief verzet tegen megabedrijven.
  Albert Jan is nog niet helemaal zover....maar dat komt nog wel.
  De "normale" bedrijven
  zijn altijd nog minder fout dan die megabedrijven.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.