Home

Achtergrond 179 x bekeken

Keuringstarieven import via Schiphol hoger dan elders

Ondernemers die plantaardige of dierlijke producten importeren via de luchthaven Schiphol zijn relatief veel geld kwijt aan keuringen.

Dat komt doordat Nederland kostendekkende tarieven hanteert. Dat concludeert onderzoeksbureau Districon in een vergelijkend onderzoek, in opdracht van het ministerie van verkeer en waterstaat. Daartoe vergeleek het de overheidsregels op twaalf West-Europese luchthavens.

Andere lidstaten passen veelal standaardtarieven toe, zoals die zijn vermeld in Europese richtlijnen; die zijn doorgaans lager. In een begeleidende brief aan de Kamer schrijft minister Camiel Eurlings dat het kabinet er niet over piekert van de kostendekkende tarieven af te stappen.

Behalve met hoge tarieven hebben importeurs op Schiphol ook te maken met een mindere beschikbaarheid van inspecteurs, met name in de weekeinden. De toeslagen die hiervoor in rekening worden gebracht, maken het prijsverschil groter.

In tegenstelling tot Schiphol hebben enkele luchthavens al veel geïnvesteerd in veiligheidscontroles voor vrachtverkeer, die in 2009 verplicht worden. Hierdoor heeft Schiphol een tijdelijk kostenvoordeel, aldus Districon.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.